Večernji list: 16. 07. 2005.

Ministarstvo financija zamjenu stolaca u "Lisinskom" daje izravnom nagodbom prijatelju Milana Bandića

Milijunski posao bez natječaja

Autor: Valentina Junaci, Nataša Zečević

Dvije tisuće novih stolaca, vrijednih gotovo 14 milijuna kuna, za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog izradit će zagrebački obrtnik Željko Šelendić, koji inače radi stolce za HŽ-ove vlakove. Potvrdio nam je to Darko Fijember, tehnički direktor dvorane, dodavši kako je jedino Šelendiću poslan poziv da im pošalje ponudu za izradu stolaca.

Posao će, doznajemo, dobiti izravnom nagodbom s dvoranom, bez natječaja, a budući izvođač radova inače je prijatelj zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. I dok Bandić ne demantira prijateljstvo sa Šelendićem, ističe kako zna da je natječaj za nacrt sjedalica osvojio arhitekt Andrija Rusan, no opetuje da će se natječaj za izvoditelja raspisati.

Maras nedostupan

U tijeku je dogovor s Ministarstvom financija o natječaju i izvoditelju radova tvrdi zagrebački gradonačelnik, te dodaje kako posao vodi Lisinski. Međutim, novi pročelnik najvećega gradskog resora, koji uključuje i izgradnju grada, Davor Jelavić tvrdi sasvim suprotno.

Koliko sam ja upoznan s problematikom, Lisinski bi, osim Šelendićeve, trebao tražiti još ponuda, no vjerujem da će Ministarstvo odobriti posao izravnom nagodbom jer posao zbog koncertne sezone mora biti gotovo do početka rujna kaže Jelavić.

Cijela priča tu ne staje. Novi pročelnik Bandićeva ureda Marijan Maras, inače bivši HDZ-ovac, tijekom jučerašnjeg dana bio je na razgovoru u Ministarstvu financija kako bi "sredio" stolce u Lisinskom - izravnom pogodbom.

Marasovu izjavu nismo dobili iako smo njegovoj tajnici ostavili nekoliko poruka. Stolce su radnici u Lisinskom već izvadili, a tehnički direktor tvrdi da su u prevelikoj stisci s rokovima kako bi pričekali i stručno mišljenje Instituta građevinara Hrvatske. Stručna studija bit će gotova idući tjedan.

Najbolji stolci?

Stolci moraju van, najavili smo to još lani jer su dotrajali i škripe. Najprofitabilnija smo kulturna ustanova u zemlji, odgovaramo za sigurnost 380.000 građana koji nam dolaze svake godine i naravno da tražimo najkvalitetnije stolce.

Njih u Hrvatskoj izrađuje jedino Šelendić i samo njega smo i pozvali da nam dostavi ponudu kako bismo od Državnog ureda za javnu nabavu dobili suglasnost i od Grada, koji je vlasnik, zatražili novac. Nitko od mjerodavnih još se nije javio i čekamo novac kako bi obrtnik mogao zamijeniti stolce.

Rado bismo poslali pozive na još pet adresa ali, ponavljam, Šelendićevi stolci jedini odgovaraju standardima koje tražimo, otporni su na vatru, dugotrajni su i udovoljavaju akustici. Šelendića nismo izabrali na osnovi političkih veza niti ikakvih pritisaka, nego zato što je stručan kazao je Fijember.

GLAVNI IGRAČI - Prijatelji Bandić, Maras i Šelendić

Šelendić i Bandić prijatelji su dugi niz godina, a posrednik u ovom slučaju između njih je Maras koji je jučer dan proveo u Ministarstvu financija kako bi riješio pitanje Lisinskog.

Za vrijeme Marine Matulović-Dropulić, Maras je bio predsjednik Skupštine trgovačkih društava komunalnih djelatnosti, i to kada su gradske tvrtke zbog propasti Komercijalne banke u njoj izgubile milijun proračunskih kuna. Tad je izjavio kako nije bilo prisila ili sugestija nad direktorima društava za ulaganja sredstava u Komercijalnu banku.

Uz to, zanimljivo je kako je Maras sjedio u istom povjerenstvu s Bandićem i predsjednikom Stipom Mesićem kad je odlučeno da se Nanbudo institutu proda zemljište za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba, u što je bio umiješan i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak.

Šelendić je pak poznat po postavljanju spomenika banu Josipu Jelačiću na središnjem zagrebačkom trgu.

Bandić mi nikad ništa nije sredio

- Prvi je to posao za Grad Zagreb za koji sam ikada poslao ponudu. Posao još nisam ni dobio, prvi se put trudim nešto napraviti za grad i već me netko želi diskreditirati. Iz dvorane mi se nisu ni javili, a ponudu sam poslao još 30. svibnja.

Istina je, dobar sam sa svima, ali nikada se poznanstvima nisam služio u poslu. Milan Bandić nikada mi ništa nije sređivao. Korektan sam sa svakim. Zašto se nitko nije mnome bavio dok sam besplatno radio? Lisinski se zanima za moje stolce jer su doista najbolji, izrađuje ih još samo jedna tvrtka u Europi, a oni traže 1200 eura za svaki stolac.

Bandić mi nikad ništa nije sredioCijenu opravdava kvaliteta i ona nije pretjerana, sjedalice imaju mnogo dijelova, kvalitetne su i traju 30 godina kazao je jučer obrtnik Željko Šelendić.