Vjesnik: 16. 07. 2005.

Kramarić: Glasova o zločinima je bilo

Farkaš: Šokiran sam i zgađen prljavim Glavaševim izjavama. Poručujem mu da digne ruke od mene i moje obitelji

ZAGREB/OSIJEK - I Zlatka Kramarića, bivšeg dugogodišnjeg osječkog gradonačelnika, tekst u Feral Tribuneu o navodnim zločinima iz 1991., za koje se optužuje Branimir Glavaš, nije ostavio ravnodušnim.

»Tekst baca ružnu sliku na ta depresivna vremena. Optužbe na račun Glavaša su vrlo ozbiljne i one se moraju dokazati. U svakom slučaju potrebno je čuti i drugu stranu«, kaže za Vjesnik Kramarić, koji je u to vrijeme obnašao funkciju predsjednika Skupštine općine grada Osijeka. Na pitanje je li i do njega došla neka informacija o zločinima o kojima piše Feral Tribune, Kramarić je rekao da o tim saznanjima ne zna ništa konkretno.

»Glasova o zločinima je bilo, dolazili su ljudi pa su se žalili na razne stvari, ali o konkretnom slučaju ne znam ništa«, kaže naš sugovornik. Ipak, Kramarić se prisjetio samo priče o Đorđu Petroviću i Čedomiru Vučkoviću, ali u kontekstu priče iz Slobodnog tjednika Marinka Božića u kojem je navodno jedan od njih dvojice pokušao atentat na Glavaša pa ga je straža morala upucati.

A Zdenko Farkaš, član HDZ-ova Povjerenstva za Osječko-baranjsku županiju, u emotivnoj izjavi za Vjesnik opovrgnuo je sve Glavaševe optužbe da upravo on stoji iza teksta u Feralu. »Šokiran sam i zgađen tim prljavim Glavaševim izjavama i tražim od Državnog odvjetništva da reagira i kaže da to jednostavno nije istina. S ovakvim zluradim izjavama Glavaš svjesno dovodi u opasnost ne samo moj život nego i živote cijele moje obitelji«, kaže Farkaš. Demantirao je i Glavaševe optužbe da je on autor anonimnog pisma u jeku izborne kampanje, zbog čega se, tvrdi, telefonski prijetilo likvidacijom čak i njegovoj unuci od dvije godine. Pita se od koga nakon svega može zatražiti zaštitu, jer je dramatično zabrinut za svoj život i živote svoje obitelji.

»Poručujem Glavašu da digne ruke od mene i moje obitelji. On je svojim ponašanjem u proteklih 15 godina stekao toliko neprijatelja i neka među njima traži autore pisama.« Na pitanje zbog čega se Branimir Glavaš okomio baš na njega ako je u cijeloj priči nevin, Farkaš kaže: »Prije izbora zvala me Glavašu bliska osoba i tražila da potpišem za Glavašev Demokratski sabor. Odbio sam i možda je to«, prisjeća se Farkaš.

A saborski zastupnik Branimir Glavaš pojavio se u petak na Skupštini Osječko-baranjske županije gdje je u izjavi za medije istaknuo da su optužbe na njegov račun, objavljene u Feralu i Vjesniku, »samo nastavak pokušaja njegove kompromitacije režiran u državnom vrhu«.

»I taj će im se pokušaj razbiti o glavu jer od svega toga nema ništa«, kaže Glavaš. Istaknuo je da je njegov prvi pretpostavljeni tada bio Vladimir Šeks, koji je bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju.

»On je jako dobro upoznat s time što se ovdje događalo. Ako je smatrao da se događalo nešto nezakonito u ratnim uvjetima, obveza mu je bila reagirati«, zaključio je Glavaš.

Zoran Milanović, Maja Sajler