Slobodna Dalmacija: 18. 07. 2005.

OPET SKANDAL S KONCESIJOM ZA MOBILNOG OPERATERA

Sirijce ocrnila - CIA?!

Čelnici AdriaCella uputili su zahtjev Vladi RH da se očituje o tome je li njihov kapital dobrodošao u Hrvatsku. Bilo je, naime, očito kako se prema Sirijcima vodi igra koja je daleko od fair playa, jer su krenule priče o "terorističkom" novcu...

ZAGREB - Natječaji za koncesije u mobilnoj mreži u Hrvatskoj očito ne mogu proći bez skandala. Tako se i nakon posljednjeg natječaja za četvrtog GSM operatera vuku repovi, podjednako neugodni i za Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije, kao i za ponuditelja, tvrtku AdriaCella, čiji su investitori iz Srednjeg istoka i SAD-a, te sirijski mobilni operater Syriatel.

Naime, AdriCella se jedina javila na natječaj i odmah su u dijelu javnosti, službenim i neslužbenim krugovima, te u medijima krenule spekulacije kako se radi o "terorističkom novcu", a iz službenih krugova su u medije pripuštene insinuacije kako se radi i o investitorima koji su povezani s narkomafijom. Prema tim "informacijama", navodno je čak i američka CIA poslala nadležnim organima dokument s analizom koja povezuje investitore AdriaCella s narkomafijom koja bi u Hrvatskoj putem te tvrtke prala "prljavi novac".

Naravno, nitko nije ponudio ni trunku dokaza za te priče, ali ne treba sumnjati kako je taj pritisak imao utjecaja na odluku Vijeća (kao što se može lako predočiti da je i američka administracija vršila pritisak na Hrvatsku da odbije Sirijce). Najvjerojatnije su zbog svega toga čelnici AdriaCella uputili zahtjev Vladi RH da se očituje o tome je li njihov kapital dobrodošao u Hrvatsku. Bilo je, naime, očito kako se prema Sirijcima vodi igra koja je daleko od fair playa. Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, na to je samo odgovorio kako Vlada nema zakonsko pravo komentirati rad četvrtog, regulatornog stupa vlasti.

No, i AdriaCella je u izradi ponude napravila neoprostivi gaf, koji je uvelike kompromitirao njihovu ponudu, koja je, inače, bila dostatno i regularno novčano pokrivena. Radi se o tome da je AdriaCella, kako je rekao Gašper Gaćina, predsjednik Vijeća, djelomično doslovno kopirala bivšu ponudu Match telekoma. A to je tvrtka koja je falsificirala bankarsku garanciju za svoju ponudu u natječaju za treću mobilnu mrežu.

Čelnici AdriaCella nisu demantirali tu tvrdnju Gašpera Gaćine, već su rekli kako su samo uzeli iste konzultante kao Match telekom. Takvo iznimno podcjenjujuće i amatersko ponašanje nužno izaziva sumnje i podozrenja i stoga će AdriaCella, ako se želi opet javiti na novi natječaj, morati dobrano, stručno i profesionalno poraditi na svojoj ponudi, ako želi biti ozbiljni kandidat za četvrtu mobilnu mrežu u Hrvatskoj.

Frenki LAUŠIĆ