Novi list: 18. 07. 2005.

NAKON RASPISANOG NATJEČAJA NIJE IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA

Sessa dobar za državu, ne i za županiju

Đuro Sessa u istom danu nije imenovan za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda i izabran za člana Državnog sudbenog vijeća

ZAGREB – Đuro Sessa, sudac zagrebačkog Županijskog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u istom danu nije imenovan za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, ali je u Saboru izabran za člana Državnog sudbenog vijeća. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije u petak imenovala Sessu, kao jednog od četiri kandidata, za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, ali se Sessa upravo na njen prijedlog našao na listi od 36 kandidata za DSV i u tajnom glasovanju u Saboru u petak, našao se među desetero odabranih.

Pravo predlaganja kandidata za DSV ima proširena Opća sjednica Vrhovnog suda, Hrvatska odvjetnička komora, pravni fakulteti i ministrica pravosuđa. Među njenim se kandidatima, uz suce županijskih sudova u Rijeci i Splitu, Dragana Katića i Dražena Penjaka, našao i Sessa, i to nakon što se kao njen prvi izbor sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Mirjana Rigljan našla među kandidatima koje je utvrdila proširena Opća sjednica Vrhovnog suda.

Ministrica je odbila svaku pomisao o eventualnom kadrovskom trgovanju zbog slanja Sesse u DSV i osiguravanja prostora za Sessinog protukandida Ivana Turudića da zasjedne u predsjedničku fotelju u sudu. Da je htjela nekog od četiti kandidata imenovati za predsjednika ona bi to u petak učinila, a kako nije htjela, što je njeno zakonsko pravo, poništila je natječaj, rekla je Škare Ožbolt. Na pitanje zašto je Sessa dobar za DSV, a ne i za predsjednika suda, Škare Ožbolt je rekla da se ni Sessa kao ni preostala tri kandidata ne uklapaju u njenu viziju modernog predsjednika suda koji, osim što je dobar sudac, mora imati i organizacijske sposobnosti. Predlaganjem Sesse kao predsjednika UHS-a za člana DSV-a objašnjava Škare Ožbolt, željela je dati primjereni značaj sudačkoj udruzi.

U prvom natječaju ministricu ne obvezuje mišljenje sudačkog vijeća, i nije morala imenovati nikoga za predsjednika, pa ni Ivana Turudića, koji je imao najveću podršku sudačkog vijeća. U ponovljenom natječaju ministrica neće moći birati predsjednika suda po svojoj viziji, već će imati vezane ruke, jer će morati imenovati onog kandidata o kojem Opća sjednica Vrhovnog suda dade pozitivno mišljenje.

Đuro Sessa rekao je da se on, nakon što je sudačko vijeće dalo prednost za imenovanje Turudiću, nije više ni smatrao kandidatom za tu dužnost. Na novi se natječaj nakon što ga je Sabor izabrao za člana DSV-a ne misli javljati, kako ne bi omalovažio saborsku odluku. Dužnost predsjednika suda inkompatibilna je naime, s članstvom u DSV-u.

U medijima se inače spekulira da Turudić, unatoč snažnom lobiranju iz HDZ-a za njegovo imenovanje, nije imenovan zbog moguće političke štete, jer se našao na non paperu britanske vlade još prije presude Hrvoju Petraču, kao osoba na vezi s Petračem koji se smatra glavnim financijerom haškog bjegunca Ante Gotovine.

Gordana GRBIĆ