Slobodna Dalmacija: 18. 07. 2005.

U STRAHU OD TERORIZMA FRANCUSKA OPET UVELA GRANIČNU POLICIJU, A BRUXELLES POJAČAVA KONTROLE

EU utvrđuje granice i za Hrvate

Za one koji nisu članovi EU-a, dakle i za Hrvatsku, nove mjere koje se počinju ozbiljnije primjenjivati na vanjskim granicama EU-a značit će detaljnije kontrole na ulazu u bruxelleski blok zemalja. No, Francuzi kažu da ni to nije dovoljno...

Iz Bruxellesa: Ines SABALIĆ

Italija za sada neće suspendirati klauzulu schengenskog sporazuma o ukidanju graničnih kontrola, potvrdio je krajem prošlog tjedna u Bruxellesu ministar Franco Frattini i u tom smislu neće slijediti Francusku. Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Europske unije na svom zadnjem sastanku, prošlog petka, razgovarali su o odluci Pariza da privremeno vrati granične policajce na njihova stara mjesta. Francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy objasnio je da će njegova zemlja iskoristiti to pravo kako bi smanjila opasnost od terorističkih napada.

To u prvome redu znači pojačanu kontrolu u zračnim lukama i vlakovima u unutareuropskom prometu. Također, kod već oronulih graničnih kućica, pokraj kojih se inače samo projurilo, odsad će se zaustavljati vozila. To će u prvom redu podrazumijevati preglede autobusa, bez obzira na to dolaze li iz EU-a ili izvan njega, ali i kontrolu vozila po nahođenju. To ne znači da će na granici biti smještena i carina. Ova mjera isključivo je donesena iz sigurnosnih razloga, makar ne treba isključiti niti unutarnjopolitičke.

Schengenski sporazum dopušta da se u izvanrednim prilikama ukidanje granične kontrole privremno otkaže. Odluka o tome donosi se na nacionalnoj razini, a zemlja je samo obvezna obavijestiti svoje partnere zašto i kada mjera stupa na snagu. Ova odluka nije usmjerena protiv trećih zemalja - dakle onih koji nisu u EU-u - i odnosi se na sve putnike podjednako.

Francuska odluka prilično je uznemirila ostale schengenske partnere, jer to, naime, rađa i niz tehničkih pitanja s kojima će sada morati pozabaviti. Talijanski ministar Frattini obavijestio je druge EU ministre da će Italija pojačati sigurnosnu kontrolu unutar svojih granica, što znači da će biti više policijske aktivnosti usmjerene prema borbi protiv terorizma, ali da smatra da još nije nastupila faza kad bi morala vratiti svoje granične policajce.

— Schengen je jedan od najvećih europskih uspjeha. Osim toga, ne mislimo da je njegova suspenzija ključna u borbi protiv terorizma - rekao je.

Europski ministri, naime, uglavnom misle da je dovoljno pojačati kontrolu na vanjskim granicama EU-a. U praksi, to znači da se iste mjere počinju ozbiljnije primjenjivati. Za one koji nisu članovi EU-a, dakle i za Hrvatsku, ali dakako, ne u prvom redu i ne samo za nju, to će značiti detaljnije kontrole na ulazu u bruxelleski blok zemalja. No, Francuzi kažu da ni to nije dovoljno, nego da žele imati još jednu, dodatnu mogućnost provjere. Nicholas Sarkozy rekao je da je shvatio da su nedavni londonski teroristički napadi tako ozbiljna stvar, da ništa ne želi ostaviti slučaju.

Prema najavama koje citiraju francuski izvori, sljedeći cilj terorističkih napada Al-Qa’ide mogla bi biti Italija ili Danska. Ali, Sarkozy ne želi preuzeti rizik nedovoljnog djelovanja i zato se odlučio na privremenu suspenziju. Prva pojačana kontrola na granicama, ali i pojačana kontrola unutar Francuske, vidjela se prošli tjedan na proslavi Dana Bastille, kad je u Parizu održana velika vojna parada.

Francuska je, kao i neke druge zemlje, na sastanku krajem tjedna opet posredno kritizirala Britaniju. Britanija traži čvršće mjere u borbi protiv terorizma, ali nije članica schengenskog dogovora. Prema tome, ne sudjeluje u schengenskom sustavu razmjene informacija, koji mnogi, pogotovo u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, smatraju ključnim.

No, sad kad je Pariz suspendirao Schengen, mora se vidjeti koja se prava, obveze i običaji rada mijenjaju. Na primjer, prema dogovoru, policajac jedne zemlje u gonjenju sumnjivca može prijeći na teritorij druge zemlje, pod određenim uvjetima. Hoće li i dalje vrijediti taj dogovor?