Večernji list: 18. 07. 2005.

HRVATSKA - EU Ministri vanjskih poslova danas bez rasprave o proširenju

O pregovorima tek u rujnu

Autor: Stojan de Prato / Bruxelles

Hrvatska je, provodeći "akcijski plan" potrage za haaškim bjeguncem Antom Gotovinom, "ponešto uznapredovala" u suradnji s Haaškim sudom, ali "rezultati nisu još toliki da bi se ta suradnja mogla ocijeniti potpunom". O tome će zaključku Radne skupine Europske unije za Hrvatsku predsjedatelj Vijeća EU, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, danas u Bruxellesu izvijestiti ministarsko Vijeće općih poslova i vanjskih odnosa.

Svojim kolegama iz EU 25 najavit će novi sastanak Radne skupine za rujan, svakako tek nakon neformalnoga ministarskoga sastanka u Newportu. Potonji skup, naime, prema željama britanskoga Predsjedništva EU ne bi imao na dnevnome redu proširenje Unije. Britanci ne žele ni da se na današnjemu sastanku raspravlja o proširenju, samo bi izvijestili kolege o stanju stvari s Hrvatskom te o pregovaračkome okviru za Tursku koji je prihvatila Europska komisija.

Izbjegavanje rasprave pokušaj je Londona da protivnici turskoga članstva Austrijanci, Francuzi, Nizozemci i još ponetko ne uzmu riječ. Britancima je, naime, jako stalo do toga da se pristupni pregovori s vojnopolitičkom saveznicom na razmeđu Europe i Bliskoga istoka pokrenu 3. listopada, kako je to odredilo Europsko vijeće, "da se Turska, umjesto Zapadu, ne bi okrenula Istoku". Iako su pristupni pregovori Hrvatske i Turske, to svi u EU ističu, dva posve različita i odvojena postupka, Hrvatska očito biva usputna žrtva.