Vjesnik: 18. 07. 2005.

Jaki lokalni igrači protiv kočničara iz središnjice

Iz kruga tzv. populista Račanu zamjeraju što nakon lokalnih izbora nije otvorio raspravu o rezultatima koje oni ukupno ne smatraju dobrima: ostali bez stranačkih funkcija zbog glasova onih koji se na lokalnim izborima nisu dokazali, a činili su većinu na izbornoj konvenciji

Rezultati svibanjskih lokalnih izbora dodatno su podgrijali neslaganja u SDP-u i zaoštrili borbu za pozicije na listama za buduće parlamentarne izbore pa i nasljednika Ivice Račana, koji je u nekoliko navrata najavio da mu je ovo posljednji mandat predsjednika SDP-a. U medijima se o tim sukobima do sada uglavnom pisalo kao sukobima između lijeve i desne frakcije, no situacija nije tako jednostavna. Sukobi se odvijaju na nekoliko razina. ali se ni jedna grupacija još ne osjeća dovoljno snažnom za odlučniji istup u javnosti.

Za populizam, desničarenje pa i autokratsko vladanje nespojivo sa socijaldemokracijom dio čelnika SDP-a najčešće optužuje najuvjerljivije SDP-ove pobjednike na lokalnim izborima: zagrebačkog i koprivničkoga gradonačelnika, Milana Bandića i Zvonimira Mršića, a sumnjičavo gledaju i na njihova požeškoga kolegu Zdravka Ronka. Iz njihova tabora pak odgovaraju da ih napadaju oni koji nisu imali hrabrosti okušati se na (lokalnim) izborima pa nemaju temeljni politički legitimitet biračke podrške, koji se može izboriti samo upornim radom s biračima i strankom, a ne na Markovu trgu ili središnjici, na Iblerovu trgu.

Lokalni pobjednici iz kruga tzv. populista, koji na prošloj izbornoj konvenciji SDP-a nisu izborili značajnije funkcije u stranci, Račanu zamjeraju što nakon lokalnih izbora nije otvorio obećanu raspravu o rezultatima koje oni ukupno ne smatraju dobrima. Kroz tu bi se raspravu, vjeruju, pokazalo i to da su oni bez stranačkih funkcija ostali upravo zbog glasova onih koji se na lokalnim izborima nisu dokazali, a činili su većinu na izbornoj konvenciji.

Umjesto te rasprave, Račan u posljednje vrijeme za njega neuobičajeno otvoreno hvali one koji su postigli dobre izborne rezultate, uključujući i Bandića kojemu nije uspio nametnuti ozbiljnije »kočničare« ni u zagrebačku skupštinu niti u poglavarstvo, iako je to najavljivao. U petak je na velikom skupu zagrebačkog SDP-a, na primjer, naglasio kako je cilj SDP-a da ima i jaku stranku i jake pojedince, a pohvalio je i Bandićevu obzirnu socijalnu politiku.

Iako su parlamentarni izbori još prilično daleko, ovi zasad još tihi sukobi vode se i oko mjesta na listama koje će se za njih slagati. Jaki lokalni igrači tvrde, naime, da su u posljednja dva izborna ciklusa izborili politički legitimitet pa bi upravo oni morali nositi liste u svojim izbornim jedinicama a ne osobe iz središnjice koje su izgubile kontakt s biračima.

S druge pak strane, uznemirenost u stranci izaziva i Račanovo redovito i otvoreno kontaktiranje s velikim brojem uglednih nestranačkih ličnosti. Nakon gubitka parlamentarnih izbora, tvrde izvori bliski Račanu, značajno se proširio taj krug kontakata s dvadesetak na nekoliko desetaka ljudi. Stoga se sada u stranci računa da se, uz Ljubu Jurčića i Ivu Josipovića, značajno proširio i krug konkurenata ne samo za visoka mjesta na izbornim listama, nego i za ministarske fotelje, ako SDP bude u prilici formirati Vladu.

S parlamentarnim izborima vezan je i lov za poziciju Račanovog nasljednika. Svima je naime jasno da je otvoreno rušenje Račana u bližoj budućnosti moguće samo ako SDP izgubi na parlamentarnim izborima. Ako se to ne dogodi, a Račan ispuni obećanje o povlačenju sa stranačkog vrha, on će ipak imati odlučujuću ulogu u izboru sljedećeg predsjednika stanke, pa će SDP i poslije Račana imati - Račana.

Sanja Kapetanić