Slobodna Dalmacija: 18. 07. 2005.

PREMA DOSAD OBRAĐENIM POREZNIM PRIJAVAMA, U HRVATSKOJ NAJBOLJE ZARAĐUJU "SLOBODNJACI"

Najplaćeniji - odvjetnici

Prvoplasirani je jedan Riječanin koji je od uslužnih djelatnosti zaradio tri milijuna kuna, drugi je Splićanin koji je od proizvodnje metalnih konstrukcija prijavio 2,2 milijuna kuna. Ipak, na top-listi najvećih godišnjih zarada prevladavaju odvjetnici

Ne samo da isplata povrata poreza nije i neće biti obustavljena, nego je do sada poreznim obveznicima vraćeno više od 807,5 milijuna kuna povrata, što je pet posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Ističe to Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija, koja kaže da se preplaćene porezne kune vraćaju građanima uobičajenom dinamikom sukladno obradi poreznih prijava, a godina dana je rok u kojem se isplaćuje povrat. Navodi također da je trenutačno obrađeno 71,57 posto od zaprimljenih 878.411 poreznih prijava prošlogodišnjih dohodaka.

U travnju je Porezna uprava građanima isplatila 314,4 milijuna kuna preplaćenog poreza, 7,8 posto više kuna no istog mjeseca prethodne godine, tijekom svibnja vratila je 393,2 milijuna, 3,3 posto više nego lani, a u lipnju je građanima upućeno 154,9 milijuna, što je 4,7 posto novca više nego što je iznosio povrat tijekom lanjskog lipnja.

Do sada je više od 800 milijuna kuna povrata ostvarilo 536.714 građana, a njih 41.080 je moralo državi uplatiti 199,7 milijuna kuna duga po prošlogodišnjem porezu na dohodak. Najviše prijava tijekom siječnja i veljače primili su poreznici u Područnom uredu Zagreb, njih 230.773, zatim slijedi Područni ured Split sa 88.471 prijavom, a treća je Rijeka sa 71.784 prijave. Prema podacima Središnjeg ureda Porezne uprave, ukupni prošlogodišnji dohodak 628.437 građana čije su prijave obrađene do petka, iznosio je 29,2 milijarde kuna.

Najviše je njih "upalo" u škare dviju poreznih stopa — od 15 i 25 posto, što znači da im je od kompletnog lanjskog dohotka, nakon što su im poreznici priznali sve olakšice, za oporezivanje ostalo maksimalno 81.000 kuna godišnjeg dohotka. Samo je 28.932 poreznih obveznika imalo godišnju osnovicu za oporezivanje po stopi od 35 posto, što znači da su im zarade upale u porezni razred što je težak od 81.000 do 252.000 kuna.

Još je manje onih koji namet na zarade plaćaju po najvišoj stopi od 45 posto, što se primjenjuje za dohotke iznad 252.000 kuna godišnje. Prijavu dohodaka u Hrvatskoj je podnijelo 2220 takvih građana čije kune "spadaju" pod najpapreniju stopu. Kada je riječ o malom broju onih koji dobro zarađuju, na porezničkoj listi građana s najvećim dohocima od nesamostalnog rada ili plaća koja ima 20 mjesta, samo dva mjesta, i to u drugoj polovici te ljestvice, pripala su dvojici koji ne zarađuju "bušte" u Zagrebu — jednom poreznom obvezniku iz Bjelovara i jednom iz Varaždina. Prvoplasiranom je Zagrepčaninu kompletna lanjska plaća težila 3,23 milijuna kuna, druga najteža prijavljena prošlogodišnja bušta iznosi 3,20 milijuna kuna, a treći je zaradio 3,19 milijuna kuna. Bitno drukčije stvari stoje na top-ljestvici 20 najvećih zarada od obrta i slobodnih zanimanja gdje samo osam mjesta, i to ne vodećih, drže Zagrepčani.

Prvoplasirani je jedan Riječanin koji je od ostalih uslužnih djelatnosti zaradio tri milijuna kuna, drugo i jedino mjesto koje na toj ljestvici vodi u Split pripalo je Splićaninu čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, a prijavio je 2,2 milijuna kuna. Na trećem je mjestu Riječanin s 2,1 milijunom kuna od visokogradnje.

Na top-listi najvećih godišnjih zarada od obrta i slobodnih zanimanja našla su se četiri odvjetnika — najbolje plasirani zagrebački odvjetnik drži sedmo mjesto s milijun i pol kuna dohotka, drugi je Vukovarac, a prijavio je 1,4 milijuna lanjskog dohotka, treći je Riječanin s 1,2 milijuna, dok je četvrti opet jedan zagrebački odvjetnik s nešto više od milijun kuna prijavljenog prošlogodišnjeg dohotka.

Sanja STAPIĆ