Vjesnik: 19. 07. 2005.

Pregovori Hrvatske s EU-om najesen

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je da bi najesen Hrvatska trebala dobiti datum za početak pregovora, jer za takvu odluku »postoje jasne naznake nekih zemalja članica«

BRUXELLES (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su zaključili da Hrvatska u provedbi Akcijskog plana za hvatanje Ante Gotovine zasad nije učinila pomak potreban za početak pregovora no, ako pokaže konkretne rezultate, pregovore bi mogla početi najesen. »Želimo da pregovori počnu što prije, no to će se dogoditi samo ako se ustanovi puna suradnja s Haaškim sudom«, rekao je britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jack Straw. Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je da bi najesen Hrvatska trebala dobiti datum za početak pregovora, jer za takvu odluku »postoje jasne naznake nekih zemalja članica«.

Sastanak šefova diplomacija počeo je temom proširenja. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izvijestio je kolege o nalazima radne skupine. Hrvatska je počela s provedbom Akcijskog plana no, rečeno je, konkretnih rezultata nema.

Izvješće je podržao i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn kazavši da Hrvatska mora predočiti dokaze o punoj suradnji. Straw je na kraju pozvao Hrvatsku da se požuri s provedbom Akcijskog plana, jer nakon toga »pregovori mogu odmah početi«. Zemlje koje smatraju da Hrvatska treba početi pregovore odmah posebno su aktivne u pozivanju službenog Zagreba da predoči konkretne rezultate.

Straw je nakon sastanka posebno naglasio da su Hrvatska i Turska dva potpuno odvojena pitanja.

Nakon što je Jack Straw izvijestio prisutne o nalazima radne skupine, austrijska je ministrica Ursula Plassnik kazala da bi Hrvatska trebala dobiti datum za početak pregovora. U tom stavu podržali su je Mađarska, Slovenija i Slovačka. No, i te tri zemlje naglasile su da Hrvatska mora što prije predočiti konkretne dokaze o vjerodostojnoj provedbi Akcijskoga plana.

»Napredak u provedbi Akcijskog plana postoji, a imamo i jasne naznake nekih zemalja članica da se datum za početak pregovora treba odrediti najesen«, izjavila je ministrica Plassnik koja se nada da će što prije doći do rezultata u provedbi Akcijskog plana kako bi se mogao odrediti datum početka pregovora. Ustanovljeno je i da će za provedbu Akcijskog plana Hrvatskoj, ali i za procjenu kvalitetu njegove provedbe, biti potrebna tri do četiri mjeseca, sukladno procjeni koju je u svojem izvješću izrazila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Malu pomutnju je na dan sastanka Vijeća ministara izazvao austrijski ministar financija Karl Heinz Grasser. Austrijska ministrica vanjskih poslova je, odgovarajući na pitanje hoće li Austrija blokirati Tursku ako pregovori s Hrvatskom ne počnu najesen, kazala da je austrijski stav o Turskoj poznat već godinu dana, ali da izjava ministra financija nije stajalište službenoga Beča.

Bruno Lopandić