Novi list: 19. 07. 2005.

AUSTRIJA, SLOVENIJA, MAĐARSKA I SLOVAČKA ŽELE ŠTO SKORIJE PREGOVORE EU S HRVATSKOM

Straw traži još jedno mišljenje Del Ponte

Nema novih pomaka ali smo dali jasan naputak pojedinim zemljama članicama EU da se uskoro očekuje donošenje pozitivne odluke o Hrvatskoj, rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik

BRUXELLES – Tapkamo li u mjestu ili se stvari ipak malčice miču? – pitanje je ostalo i nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa u Bruxellesu.

Iako formalna rasprava o Hrvatskoj nije ni bila najavljena za ovo Vijeće, već samo obavijest o izvještaju s prošlotjednog sastanka Radne skupine EU za Hrvatsku, o akcijskom planu istrage slučaja Ante Gotovina jučer se komentiralo, iako ne izdašno.

Austrijska je ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik pred ručak 25 ministara EU rekla da je njezina zemlja, u čemu su je podržale i Mađarska, Slovenija i Slovačka, izrazila stav da želi da pregovori s Hrvatskom počnu što prije. »Nema novih pomaka ali smo dali jasan naputak pojedinim zemljama članicama EU da se uskoro očekuje donošenje pozitivne odluke o Hrvatskoj«, dodala je Plassnikova.

O datumu sredinom rujna

Iako je austrijska ministrica tijekom te rasprave spomenula »datum za Hrvatsku«, ona o svojoj inicijativi našem listu jučer nije željela ništa detaljnije reći. O akcijskom je planu, ipak, zaključila nešto konkretnije: 'Vidjeli smo napredak u njegovoj provedbi, te smo podržali da se što prije donese odluka, ali da paralelno s time Hrvatska donese dokaze«.

Raspravu o datumu nema se razloga očekivati prije sredine rujna. Početkom bi se tog mjeseca, naime, trebao održati sljedeći sastanak ministara, i to neformalni, nazvan Gymnich (po njemačkom gradiću u kojem se prvi puta održala takva vrsta sastanka). Jack Straw, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, i predsjedatelj Vijeća ministara EU, najavio je još jedno mišljenje glavne tužiteljice Haškog tribunala prije tog sastanka, krajem kolovoza ili početkom rujna, a okupljanje Radne skupine EU za Hrvatsku nakon njega.

Odgoda za Gymnich

»Radna skupina još nije došla do određenog datuma kada bi se trebalo početi s pregovorima s Hrvatskom. Slovačka, Mađarska i Austrija i mi smatramo da se bliži trenutak kad se treba odlučiti o početku pregovora. Svi smo podržali potrebu širenja EU na Zapadni Balkan jer to za tu regiju znači prosperitet i stabilnost', ustvrdio je jučer slovenski ministar vanjskih Dimitrij Rupel. On je podsjetio na još jedno pitanje koje se također, kao što je najavljeno jučer, odgađa za Gymnich, a to je daljnje proširenje EU. »Žao mi je što danas nije došlo do nekog pomaka. O tome ćemo raspravljati na Gymnichu. Nadam se da će to biti lijepa jesen za Hrvatsku', zaključio je Rupel.

Istaknuvši u svom stilu kako je 'Hrvatska najdraži kandidat Slovenije' Rupel je dodao i to da je paradoksalno da Hrvatska ima datum ali nema pregovore, a da je s Turskom situacija upravo obrnuta.

Sanja ROMIĆ