Večernji list: 19. 07. 2005.

Šestorica Hrvata morat će plaćati svoju obranu u Haagu:

Optuženi za obranu u Haagu moraju platiti od 50.000 do milijun dolara!

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Šestorica bivših hrvatskih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne optuženih pred Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentić Ćorić i Berislav Pušić te generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak za troškove obrane izdvojit će goleme novčane iznose više i od 250.000, dolara čime se obrana i tužiteljstvo postavljaju u neravnopravan položaj. Sramotno je da obranu tih dužnosnika niti s jednom kunom ne financiraju Hrvatska vlada ili pak vlasti Bosne i Hercegovine.

Vlasti tih dviju zemalja oglušile su se čak i na traženja bivših haaških optuženika o svojem statusu, koji su nakon odsluženja kazne na slobodi. Na zahtjev šestorice dužnosnika Herceg-Bosne koji na slobodi čekaju početak suđenja zakazan za početak prosinca u Den Haagu. Sudsko je vijeće odobrilo određene popuste da troškove obrane ne plaćaju u cijelosti. Simboličnim iznosom obranu optuženika će financirati ICTY. Najmanje će iz svoga džepa morati izdvojiti Berislav Pušić, koji je u međuvremenu otkazao punomoć mostarskom odvjetniku Marinu Škobiću i angažirao sarajevskog odvjetnika Fahrudina Ibrišimovića koji brani još jednog haaškog optuženika, Amira Kuburu. Kubura, koji je za vrijeme rata bio zapovjednik 7. muslimanske brigade, optužen je za zločine nad Hrvatima srednje Bosne. Pušić će za plaćanje svoje obrane morati izdvojiti 50.000 dolara. Istodobno, puno lošije prošao je bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković, koji će troškove svoje obrane morati platiti 250.000 dolara. General Praljak će, pak, po odluci Haaškoga suda, sve troškove svoje obrane morati sam podmiriti. Takav će vjerojatno biti i odgovor Haaškog suda za prvooptuženog Jadranka Prlića i Valentina Ćorića te Brunu Stojića, za koje se smatra da mogu financijski podnijeti to opterećenje.

Procjenjuje se da bi to moglo dosegnuti i milijunski iznos, dakako izražen u dolarima. Zbog toga će u daleko boljoj poziciji u odnosu na obranu biti tužiteljstvo, čiji se rad u cijelosti financira iz proračuna ICTY-ja pod okriljem Ujedinjenih naroda. Suđenje šestorici Hrvata, bivših dužnosnika Herceg-Bosne optuženih, uz ostalo, za udruživanje u zločinački pothvat zajedno s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom, počinje 1. prosinca, a predviđa se da će trebati najmanje tri godine za donošenje prvostupanjske presude. Drugostupanjski postupak mogao bi se rastegnuti do 2010. godine.