Novi list: 20. 07. 2005.

Gotovina: Vraćam se!

Piše: Branko Mijić

Ivan Kirin, novi ministar policije, već je prvi dan svog mandata dobio nadimak Lastan.

Naime, anketni listić koji je nasljednik Marijana Mlinarića sročio i uputio na adrese 20 tisuća svojih policajaca, s oznakom »službena tajna – vrlo tajno«, nazvan »Saznanje o mjestu skrivanja odbjeglog generala Ante Gotovine«, na kojemu je svaki hrvatski »plavac« trebao zaokružiti ima li ili nema »korisnih saznanja« o najtraženijem hrvatskom bjeguncu, podsjeća upravo na ona pubertetska pisma što su šiparice svojedobno slale svojem omiljenom časopisu »Modroj lasti«.

»Poljubila sam se s dečkom, jesam li možda ostala u drugom stanju«, glasila su neka od pitanja, bila stvarna ili ne, upućena sveznalici Lastanu, koji je uvijek na njih imao duhovit i/ili poučan odgovor. Naravno da se mladenačka naivnost ne može nikako usporediti s tupošću i glupošću državnog aparata koji anketom pokušava uhititi lice s Interpolove tjeralice. No, Kirin očigledno nije čitao Lastana jer bi od njega mogao mnogo toga naučiti.

S druge strane svijeta novopečenom kviz-ministru hrvatska dijaspora, ili netko tko se predstavlja u njezino ime, poručuje kako će u podne 5. kolovoza, u povodu 10. godišnjice operacije »Oluja«, organizirati prosvjede »protiv Haškog suda i u potporu haškom optuženiku Anti Gotovini«. I to u »New Yorku, Sydneyu, Torontu, Los Angelesu, Chicagu, Clevelandu i Washingtonu, ali i Kninu«! Zaista, ako se general Gotovina nije »ukakao« u gaće od straha zbog onoga tko ga lovi, onda je makar dobio proljev od onih koji ga uzimaju u zaštitu!

»Zavisi je li cjelov bio u obraz ili usta«, problematizirao bi dijagnosticiranje trudnoće Lastan, zaključujući na kraju da je u oba slučaja ona nemoguća. Baš kao što nema šanse da na Kirinovim anketnim listićima netko zaokruži DA, još manje da se dotični policajac potpiše pravim imenom i prezimenom, osim ako se nije razvio na štetu vlastitog mozga, a pogotovo da tim činom »dolija« Ante Gotovina.

Siroti general, ako do njega dopiru glasi iz domovine, zaista bi se mogao zapitati zašto je uopće ratovao umjesto da četnicima pošalje upitnik o »korisnim saznanjima« žele li se predati ili ne. Štoviše, vidi li ili čuje kako se premijer Sanader šeće po Americi i rukuje s »terminatorom« Arnoldom Schwarzeneggerom, dok mu se »friški« ministar policije igra Laze Goluže, a tzv. »dijaspora« deset godina prekasno vodi ofenzive pred hrvatskim diplomatskim predstavništvima u njegovo ime, kao da su iznad Glamoča, a ne Manhattana, s pravom bi mogao poručiti samo jedno:

»I'll be back!«