Večernji list: 20. 07. 2005.

ICTY: Žalbena rasprava za Tutu i Štelu od 17. do 19. listopada

DEN HAAG/ZAGREB - Žalbena rasprava u predmetu Haškog suda (ICTY) protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele bit će održana od 17. do 19. listopada ove godine, najavljeno je u utorak na statusnoj konferenciji u Haagu.

"Žalbena rasprava najavljena je za 17. do 19. listopada. Tužitelj je dostavio dokumentaciju, tako da smo u ovoj fazi spremi za završnu raspravu", izjavio je u telefonskom razgovoru iz Haaga Martinovićev branitelj Želimir Par.

Mladena Naletilića u žalbenom postupku brane američki odvjetnici Matthew Hennessy i Christopher Meek.

Na raspravi će tužitelji i branitelji usmeno argumentirati navode koje su iznijeli u žalbama na prvostupanjsku presudu te komentirati stajališta druge strane.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu potpredsjednik ICTY-ja Fausto Pocar, naknadno će donijeti pravomoćnu presudu.

Tuta (58), bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, i Štela (41), zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz te bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Tuta je proglašen krivim za više slučajeva mučenja, nanošenja teških patnji i ozljeda, prisilnog rada, vojno neopravdanog razaranja, pljačku javne i privatne imovine i protupravno premještanje bošnjačkih civila. Zločini su, prema presudi, počinjeni u Mostaru, Heliodromu, Širokom Brijegu te u selima Sovićima i Doljanima. Štela je proglašen krivim za zločine počinjene uglavnom na bojišnici u samome Mostaru, uključujući ubojstvo, nehumano postupanje, prisilni rad i premještanje civila.

Njihovi su branitelji 1. svibnja 2003. uložili žalbe na presude, a žalbe je podnijelo i Tužiteljstvo.

Uhićeni su godine 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Štela je prevezen u Haag 9. kolovoza 1999., a Tuta 21. ožujka 2000. godine. Očitovali su se da nisu krivi za optužbe.

Tijekom suđenja, koje je počelo 10. rujna 2001., optužba je izvela 84 svjedoka i 2305 dokaznih predmeta, Tutina obrana 35 svjedoka i 370 dokaznih predmeta, a Štelina 27 svjedoka i 76 dokaznih predmeta. Završne riječi održane su od 28. do 31. listopada 2002.

(Hina)