Slobodna Dalmacija: 20. 07. 2005.

NA SVEČANOSTI U UREDU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE STUPIO NA DUŽNOST NOVI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

BRANKO HRVATIN POLOŽIO PRISEGU

ZAGREB - Nema prostora za katastrofalne ocjene stanja u hrvatskom pravosuđu, da se govori kako ništa ne valja i daju negativne kvalifikacije. Oni koji daju negativne ocjene i paušalno tvrde da ništa ne valja moraju biti svjesni svoje odgovornosti, naglasio je novi predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin nakon polaganja prisege u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku.

Netipično za njega, Hrvatin je pročitao svoj kratki govor kako bi naglasio osnovne pravce svog djelovanja u iduće četiri godine. Založio se tako za skraćenje sudskog postupka, ali ne na uštrb kvalitete, uz jedinstvenu primjenu zakona na cijelom teritoriju Hrvatske. U obraćanju predsjedniku Stjepanu Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu te ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt, novi čelni čovjek Vrhovnog suda upozorio je da zaštita društva i ustavnog poretka proizlaze iz zaštite prava pojedinca. Pozvao je na suradnju i druge grane vlasti, izvršnu i zakonodavnu, pogotovo u vezi s poboljšanjem materijalnih uvjeta sudaca. Na kraju ceremonije Hrvatin se obratio i medijima.

- Morate voditi brigu o sudstvu, kontrolirati štite li suci prava građana, ali analizirajte rad sudaca u cjelini, uz dobre i loše strane. Ne zastupajte samo jednu stranu — kazao je Hrvatin, najavivši kako će se pojačati kolegijalna kontrola sudaca uz stručna savjetovanja i druge mjere.

- Suce ne treba tapšati po ramenu kad nešto dobro naprave jer je to njihov posao — zaključio je Hrvatin.

U kratkom govoru predsjednik Stjepan Mesić založio se za čvrsto poštovanje neovisnosti sudstva od utjecaja izvršne vlasti, jer je uspostava vladavine prava ključna u usvajanju europskih standarda.

- Najveći dio problema u kojima je danas hrvatsko društvo posljedica je činjenice da pravna država nije djelovala onako kako je trebala — upozorio je Mesić.

Na polaganju prisege na Pantovčaku bili su još i predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, kao i državni odvjetnik i državni pravobranitelj Mladen Bajić i Jurica Malčić.

T. KLAUŠKI