Vjesnik: 21. 07. 2005.

Ashdown (ne)uspješno završava misiju u BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown počeo je privoditi kraju svoju trogodišnju misiju u BiH na mjestu neslužbenoga protektora ove zemlje.

I nakon njegovo obraćanja zastupnicima parlamenta BiH u utorak podijeljena su mišljenja o tome koliko je uspješno Ashdown radio u BiH. No, Ashdown podsjeća da je po dolasku u BiH tvrdio da će uspjeh mjeriti po tome koliko se BiH približi euroatlantskim integracijama i situaciji u kojoj visoki međunarodni predstavnik sa širokim, tzv. bonnskim ovlastima više neće biti potreban. A taj trenutak navodno je blizu. Naime, kako je rekao Ashdown, ključne zadaće koje stoje pred BiH u idućih nekoliko mjeseci su upravo početak pregovora s EU o stabilizaciji i pridruživanju te članstvo u NATO-ovom programu »Partnerstvo za mir«. Ashdown je rekao da će se proces promjena sadašnjeg mandata institucije kojoj je na čelu te njezina transformacija u ured posebnog predstavnika EU dogoditi nakon što BiH započne pregovore s EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njegovim riječima, tranzicija iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u misiju posebnog predstavnika EU mogla biti okončana u narednih 15 mjeseci, a budući predstavnik EU ne bi imao ovlasti kakvima danas raspolaže visoki predstavnik. »Čim prije BiH započne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU, tim prije će članice Vijeća za implementaciju mira započeti proces gašenja OHR-a«, zaključio je Ashdown. Tko će ga naslijediti još se ne zna, a najnovije ime koje se spominje je češki diplomat Aleksandar Vondra, nakon što se ranije špekuliralo da bi novi visoki predstavnik mogao biti Francuz, Nijemac ili Talijan.

Alenko Zornija