Slobodna Dalmacija: 21. 07. 2005.

RAZGOVOR - ZLATKO KRAMARIĆ, SABORSKI ZASTUPNIK LS-a I RATNI GRADONAČELNIK OSIJEKA

Informacije o zločinima slao sam nadležnima

TAMNE MRLJE Ja ne bih rekao da je to borba protiv sadašnje osječke vlasti. Ovo je samo loša koincidencija, loš tajming, ali nema demokracije i nema budućnosti Hrvatske bez rješavanja i procesuiranja ovakvih tamnih mrlja

VRH JE ZNAO "Jeste li 1991. imali informacije o ubojstvima srpskih civila u gradu?" "Informacija je bilo, ali ja sam ih prosljeđivao onima koji moraju reagirati, predsjedniku države, premijeru..." "Jeste li dobili kakvu povratnu informaciju od tih institucija?" "Bojim se da ne. U tome je upravo i problem"

Piše: Damir PILIĆ

Hrvatsku ovih dana potresa afera oko ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. godine. S obzirom da ste u to vrijeme bili ratni gradonačelnik Osijeka, kakva su Vaša saznanja o tim događajima?

- Ja sam se u to vrijeme isključivo bavio konsolidacijom svakodnevnog života u gradu Osijeku i radio na internacionalizaciji slučaja grada Osijeka, animirajući međunarodnu javnost, diplomate, političare, novinare... da se u Osijeku ne bi dogodilo ono što se nešto kasnije, na žalost, dogodilo u Vukovaru. Moja politika je bila politika govora ljubavi, moje rečenice u to doba su glasile: "Građani Osijeka, ne činite ništa čega ćete se poslije rata stidjeti"; "Ne možete vi preuzeti stvar u svoje ruke"; "Pustite institucijama sustava da djeluju"; "Ne postoji kolektivna krivnja"; "Svi građani koji ne misle kao vi, koji ne pripadaju istoj političkoj, stranačkoj ili nacionalnoj orijentaciji nisu krivi, oni su građani Osijeka kao i vi, i nitko nema pravo da im sudi"... Mislim da je takva moja politika bila prepoznata u međunarodnoj javnosti. Nisam se miješao u poslove u koje se ne razumijem, u organizaciju vojnog ili policijskog posla, nego sam to prepuštao ljudima koji su za to bili odgovorni. Sve ono što se događalo, promptno sam prosljeđivao upravo tim institucijama, predsjedniku države, premijeru, i zahtijevao da se svaki incident odmah razriješi i primjereno sankcionira.

Loš tajming

Znači, imali ste informacije o tim događajima?

- Informacija je bilo, daleko od toga da nije, ali ja sam ih upravo kao takve prosljeđivao onima koji moraju reagirati.

Jeste li dobili kakvu povratnu informaciju od tih institucija?

- Bojim se da ne. U tome je upravo i problem: očito je onda bila na snazi neka drugačija politika i očito se smatralo da sama činjenica da je u Osijeku rat, ostavlja rješavanje tih stvari za neka mirnija vremena.

Novi osječki gradonačelnik Anto Đapić tvrdi da se preko ovog slučaja, uz potporu državnog vrha, provodi kampanja protiv nove osječke vlasti?

- Ja ne bih rekao da je to borba protiv sadašnje osječke vlasti. To je doista želja da se svaka tamna mrlja iz naše nedavne prošlosti očisti i na pravi način procesuira. Ja ništa ne prejudiciram, nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže, ali ovo su stvari koje se ne smiju gurnuti pod tepih. Ovo je samo loša koincidencija, loš tajming, ali nema demokracije i nema budućnosti Hrvatske bez rješavanja i procesuiranja ovakvih slučajeva.

Ipak, nije li malo čudno da Državno odvjetništvo reagira tek nakon političkog prevrata u Slavoniji, kad se za ove događaje zna godinama?

- Mislim da se ovo moglo riješiti i prije, i u vrijeme Tuđmana i u vrijeme Račana, ali se sve propuštalo odraditi, ne znam iz kojih razloga. Slažem se da je tajming loš, ali bez obzira na to ovaj se slučaj mora razriješiti.

Jeste li Vi sada na neki način na istoj strani s HDZ-om, barem kada je o pokušaju smjenjivanja Glavaša riječ?

- Ne. Ja nisam u koaliciji, nisam za prijevremene izbore i to javno priznajem, za razliku od mnogih koji također nisu za to, ali glume opoziciju. Mi smo sada u procesu ujedinjenja, nama treba jedno izvjesno vrijeme da se konsolidiramo, da se ujedinimo i da kao nova politička snaga krenemo u rješavanje ovih problema.

Nužno ujedinjenje

Možete li nam reći nešto više o tom ujedinjenju liberalnih stranaka?

- Mislim da će se to vrlo brzo dogoditi i da tome nema alternative. To je naprosto nužnost. Pokazalo se, bez obzira na pozitivne motive naše disolucije, da ih građani nisu prepoznali, a ako to ne prepoznaju građani, onda mi kao lideri moramo "povući ručnu" i naći zajedničke teme koje će nam omogućiti da se ponovo objedinimo. Treba objedinjavati političku scenu, pogotovo scenu centra. Dvostranačje u Hrvata nije dobro; mi mislimo da je cijeli problem Hrvatske što ni SDP ni HDZ nisu reformirani i zato nam loše ide, jer su dominantne one političke stranke koje su doista daleko od modernih europskih političkih stranaka.

Koje su stranke zasad u "igri" oko ujedinjenja?

- Zasad samo LS i HSLS. Libra je prešla u HNS i kao takva se izgubila, a vidjet ćemo je li moguća neka koalicija s HNS-om. Podsjetit ću vas da je još 2001. postojala ideja Liberalne alternative, okupljanje svih stranaka - ali i udruga, sindikata i nevladinih organizacija - koje se kreću oko centra, samo što tada nismo imali dovoljnu medijsku potporu i naše inicijative, na žalost, nisu prepoznate.

Tko bi bio predsjednik te nove političke stranke?

- Mislim da u ovome momentu najbolje kod birača stoji Đurđa Adlešić. Ona ipak ima najveći rejting.

Kako će se zvati stranka?

- To su tehničke stvari, ali ako već pitate, ja predlažem naziv "Hrvatski savez liberalnih stranaka".