Večernji list: 21. 07. 2005.

SLUČAJ OSIJEK '91. Državni izvori potvrdili da Haag s hrvatskim pravosuđem istražuje ubojstva osječkih Srba

Protiv Branimira Glavaša stiže istražna dokumentacija iz Haaga

Autor: Maja Marić, Mladenka Šarić

Sa svima koji mi podmeću vodit ću "rat do istrebljenja" riječi su kojima je Branimir Glavaš komentirao istup svoga bivšeg stranačkog kolege Vladimira Šeksa neposrednog nakon HTV-ove emisije Fokus. Glavaša je razljutila Šeksova tvrdnja da je u Osijeku bio samo od 3. kolovoza do sredine rujna 91., dok su se nerazjašnjena ubojstva Srba događala prije i poslije toga.

Šeksova psiha

Glavaš, naime, tvrdi da je Šeks bio tamo i prije i poslije razdoblja koje je naveo u emisiji, a i kad nije bio u Osijeku, preko obavještajnih je kanala bio upoznat sa svime što se događa. Komentirajući istup Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao da se "psiha njegova bivšeg prijatelja u posljednje vrijeme promijenila", te da ne zna zbog čega se Šeks "srami svoga sudjelovanja u Domovinskome ratu". No, moguće je da za "rat" sa Šeksom neće imati vremena. Visoki državni izvori, naime, potvrdili su nam da su utemeljena nagađanja kako će u dogledno vrijeme Haag ustupiti hrvatskom pravosuđu, među ostalim, i istražnu dokumentaciju koju ima o osječkim ubojstvima za koja se sumnjiči Glavaš. Glavaš se, međutim, toga ne boji i jučer nam je rekao:

"Neka slobodno pošalju što imaju. U tome nema ničega". Štoviše, najavljuje žestoke okršaje. Branimir Glavaš jučer je sazvao konferenciju za novinare da bi, kako je rekao, "na plastičan način prikazao kako se to radi, organizira i montira" kada se nekoga želi kompromitirati. Novinarima je podijelio preslike zapisnika izjave izvjesnog Josipa Uglika, koju je ovaj, u kolovozu 2003. godine, u vezi s ratnim zločinom u Paulin Dvoru dao Državnome odvjetništvu, te objasnio kako je taj svjedok imao zadatak da ga, prije završetka suđenja, uplete u cijeli slučaj i politički kompromitira.

I sami ćete vidjeti kakve je nebuloze i neistine iznio. Tom čovjeku vjerojatno je mjesto u nekoj zdravstvenoj ustanovi, no to ipak nije bilo dovoljno da državne institucije na njega ne troše novac poreznih obveznika, a sve u pokušaju da mene "zatarabe" ili uhite naglasio je Glavaš, dodavši da se takva "praksa" nastavlja i danas.

Sanaderova najava

Protiv mene nema svjedoka za ratne zločine, i to ne zato što sam radio na takav način da ih nema, nego nema razloga da oni postoje! Sve što sam radio, radio sam zakonito, moralno, savjesno i odgovorno! Dopuštam da postoje kojekakvi psihijatrijski slučajevi, što sam dosta osjetio i na svojoj koži, pa i da imaju pravo govoriti što ih je volja, ali ne dopuštam da se takve stvari iznose pred nadležnim državnim tijelima te da, kad se utvrdi da ono što su govorili nije točno, za to ne snose posljedice! zaključio je Glavaš. On je, pak, i sasvim siguran da iza eksplozije u osječkoj PU stoji ljudski faktor, pa je najavio da će to pitanje potegnuti već na idućoj sjednici gradskog vijeća Osijeka. Dotaknuo se i premijera Sanadera, kazavši da ima informaciju iz uskog državnog vrha prema kojoj je premijer "jasno rekao da neće rušiti gradsku i županijsku vlast u Osijeku, ali da će Glavaša politički uništiti ne birajući sredstva". Poručio mu je, naravno, da u tome neće uspjeti.

Glavaš napao našu novinarku

Prije početka jučerašnje tiskovne konferencije Branimir Glavaš pred okupljenim je novinarima oštro verbalno napao našu novinarku zbog toga jer se, u skladu s pravilima novinarske struke, osim njegove drznula saslušati i priču "druge strane": Vjenceslava Billa koji se još 2003. ponudio Državnome odvjetništvu kao svjedok događaja u Osijeku. Osim objeda na račun naše novinarke, Glavaš se ponovno okomio i na novinara Ferala, Dragu Hedla, kazavši da je "godinama vršio medijsku pripremu" da ga iskompromitira. Glavaš nevin je dok se ne dokaže suprotno, ali nema nikakvo pravo ponašati se kao cenzor. U slučaju kolegice Marić koja je prenijela izjavu čovjeka pod imenom i prezimenom Glavaš nema pravo diskreditirati je i napadati kazao jeDragutin Lucić-Luce, predsjednik HND-a.