Vjesnik: 21. 07. 2005.

MMF ne traži ukidanje povlastica

Povlastice su samo premještene iz Zakona o porezu na dobit u drugi zakon

ZAGREB - Informacije prema kojima se na području posebne državne skrbi ukidaju povlastice odnosno porezne olakšice na plaću, jer je to navodno zbog uštede u državnom proračunu s predstavnicima MMF-a dogovorio financijski ministar Ivan Šuker, pokazala se netočnim, doznaje Vjesnik u Ministarstvu financija. Riječ je o proizvoljnom tumačenju nestručnih službenika pojedinih lokalnih struktura vlasti, posebice u Sisačko-moslavačkoj županiji otkud su i krenule dezinformacije.

Povlastice na plaću se ne ukidaju, samo su određeni članci Zakona o porezu na dobit, koji se odnose na područja posebne državne skrbi, prebačeni u Zakon o područjima posebne državne skrbi odlukom Vlade od 8. srpnja ove godine. Izmjene Zakona upućene su u saborsku proceduru i bit će na dnevnom redu saborske jesenske sjednice.

S obzirom na to da se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, bilo je nužno i »micanje« povlastica iz Zakona o porezu na dobit. Nije, dakle, u pitanju Šukerovo popuštanje MMF-ovcima, kao što se nagađalo u povratničkim krugovima.

Porezne olakšice, oslobođenja i poticaji ostaju isti. Konkretno, porezni obveznici koji rade na području posebne državne skrbi i zapošljavaju više od pet zaposlenika u stalnom radnom odnosu, oslobođeni su potpuno plaćanja porez na dobit ako žive u krajevima prve skupine.

Ako pak žive i rade u drugoj skupini, plaćaju 25 posto propisane porezne stope, dok u trećoj skupini ta stopa iznosi 75 posto.

Miroslava Rožanković