Večernji list: 21. 07. 2005.

ARBITRAŽA Hrvatska naftna kompanija ovog tjedna izgubila međunarodni spor u Londonu

Bijele noći Ini odnijele 300 milijuna dolara

Autor: NADA KOLEGA, ZDRAVKO CESAR

Ina je ovog tjedna izgubila međunarodnu arbitražu u Londonu kojom je pokušala naplatiti preostalih 20 milijuna dolara od sibirskih Bijelih noći, koje je u ljeto 2002. godine prodala ruskoj tvrtki Personal and Business Solutions (PBS), iza koje stoji Internacional Industria Bank, četvrta po veličini ruska banka.

Tekući troškovi

Iako je službeno oglašeno da su Bijele noći prodane za 74 milijuna dolara, danas se vidi da je na Inin račun sjelo tek 38 milijuna dolara. PBS je, doduše, ugovorno isplatio 54 milijuna dolara, ali je Ina odmah pri isplati trebala namiriti 16 milijuna dolara za tekuće troškove poslovanja (zatvaranje naftovoda) koji su nastali u gotovo godinu i pol dana, koliko je trajala prodaja Bijelih noći u pregovorima s više ruskih tvrtki. Za preostalih 20 milijuna dolara ruska je strana tražila da se deponiraju na posebnom računu u Švicarskoj, ako se nakon ulaska na naftna polja u Sibiru ustanove nepravilnosti. Ruska je strana potom poslala Ini primjedbe iz kojih je bilo vidljivo da ne namjeravaju isplatiti preostalih 20 milijuna dolara, pa je cijeli slučaj završio na arbitraži u Londonu. Slavko Linić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, kaže kako je bio suglasan s prodajom Bijelih noći za taj iznos jer je znao da je nemoguće dobiti više novca s obzirom na okolnosti. Ali nisam odobrio taj način plaćanja. Smatrao sam da je previše rizično pristati na funkciju blokade 20 milijuna dolara, ali je prepotentni Dragičević sa svojom ekipom tako odlučio tvrdi Linić.

Ispod cijene

Bilo je jasno da su se ruske vlasti ponovno htjele dočepati Bijelih noći jer ni službeni razgovori u tamošnjem ministarstvu gospodarstva nisu pomogli da se Ini ponovno otvori pristup naftovodu, pa su zato i prodane 50 posto ispod procijenjene vrijednosti (150 milijuna dolara, op.a.). Kakav su ugovor sklopili, toliko su novca i dobili kazao nam je Davor Štern, bivši direktor Ine, za čijeg su mandata 1998. godine kupljene Bijele noći za približno 16 milijuna dolara. I danas, ističe Štern, smatra da je to bio najbolji inozemni potez Ine, koji se godinama pokušavao marginalizirati u Hrvatskoj. A kao dokaz za tu tezu kaže da danas takva nafna polja u Rusiji vrijede oko 400 milijuna dolara, a za Hrvatsku bi značile mnogo više jer se s njih dobivala veća količina nafte nego što Ina dobiva iz svih hrvatskih polja. Je li moguće da Ina nagodbom dobije od PBS-a barem koji od izgubljenih 20 milijuna dolara, još nije poznato jer iz domaće naftne tvrtke nismo uspjeli dobiti komentar.

Slučaj će ostati bez epiloga

Cijeli je slučaj Bijelih noći izuzetno zapetljan jer se ni danas još zapravo ne zna što se krije u pozadini i zašto ih se uopće trebalo prodavati. Neki od sudionika događanja još tvrde da se Bijele noći nisu trebale prodati, a drugi smatraju da je riječ o kaznenim djelima pojedinaca, koje sud tek treba dokazati, budući da je riječ o brojnim međusobnim tužbama. Stoga je teško povjerovati da će cijeli slučaj biti ikada pravno i do kraja riješen.