Novi list: 21. 07. 2005.

ZAŠTIĆENI SVJEDOK KRUNOSLAV FEHIR SASLUŠAN U ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU – NJEGOV SE ISKAZ SAD MOŽE KORISTITI KAO SUDSKI DOKAZ

Počinje istraga protiv Glavaša?

Ako je Krunoslav Fehir jučer ostao pri svojemu iskazu, otvara se proceduralna mogućnost za otvaranje istrage protiv Branimira Glavaša

ZAGREB – Zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir saslušan je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu na temelju zahtjeva za provođenjem hitnih istražnih radnji zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Potvrdio je to jučer zamjenik predsjednice istražnog odjela Županijskog suda Ratko Ščekić, ne navodeći identitet svjedoka.

Saslušanje Krunoslava Fehira odvijalo se ujutro u zgradi zagrebačkog suda. Predvorje suda oko 10 sati ujutro zauzeli su novinari, fotoreporteri i televizijski snimatelji, ali unatoč tome Jedinica za zaštitu svjedoka uspjela je sakriti svog svjedoka i izvući ga iz zgrade nakon saslušanja ispred nosa svim zainteresiranima.

Zahtjev za provođenjem hitne istražne radnje, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih 1991. godine u Osijeku, podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. U zahtjevu je traženo isključivo saslušanje zaštićenog svjedoka, pa se njegov iskaz sad može koristiti kao dokaz u sudskom postupku, što nije moguće samo na temelju iskaza državnome odvjetniku.

Kako smo neslužbeno doznali, u tužiteljskom zahtjevu stoji da se proces vodi protiv »nepoznatog počinitelja«.

No, ako je Fehir jučer ostao pri svojemu iskazu koji su proteklih dana prenosili mediji, on je Branimira Glavaša izravno optužio da je zapovijedio ubojstvo najmanje jednoga osječkoga Srbina. Time se pravosuđu otvara proceduralna mogućnost da protiv Glavaša otvori istragu.

U iskazu koji je 6. srpnja dao glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, Fehir je ustvrdio kako je Glavaš zapovijedio ili znao za ubojstva desetaka osječkih Srba. Potanko je opisao mjesta na kojima su se ta ubojstva događala te način na koji su neka od njih počinjena. Nakon što je Feral Tribune u zadnjem broju objavio Fehirovo tajno svjedočenje, i jedina preživjela žrtva tih likvidacija, Rade Ratković, iznova je javno prepričao što mu se dogodilo. Istodobno, međutim, Osječanin Josip Fehir otkrio je identitet tajnoga svjedoka, svojega sina. Premda je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Dragan Novosel izjavio da je otkrivanje identiteta tajnog svjedoka kazneno djelo, u državnom odvjetništvu neslužbeno su nam kazali kako im je Fehirov postupak »sad u drugom planu«.

Krunoslav Fehir krije se pod drugim imenom

Od formalnog ulaska u program zaštite svjedoka, Krunoslavu Fehiru prikriven je identitet na način da je dobio nove osobne isprave koje glase na drugo ime. To su nam jučer potvrdili neslužbeni izvori bliski istrazi zločina u Osijeku.

Izdavanje osobnih isprava na drugo ime ne smatra se krivotvorenjem, ako se one izrađuju za osobe u programu zaštite svjedoke. Prikrivanjem identiteta na takav način svjedoku se ne mijenja potpuno identitet, te se u svim službenim evidencijama i dalje vodi pod pravim imenom. O potpunoj promjeni identiteta, koja uključuje i promjenu podataka u državnim evidencijama, odlučuje Povjerenstvo za zaštitu svjedoka, dok o sakrivanju identiteta može odlučiti sama Jedinica za zaštitu.

Sergej ABRAMOV, Boris PAVELIĆ