Vjesnik: 21. 07. 2005.

Jordan: Vlada praktički raskinula sporazum s HSU-om

Jordan očekuje Sanaderov poziv tijekom ljeta kako bi razmotrili postoje li mogućnosti za nastavak dijaloga

ZAGREB - »Povratkom na švicarsku formulu usklađivanja mirovina i uvođenjem administrativne pristojbe od 30 kuna u zdravstvu, što se odnosi i na umirovljenike, Vlada je praktički raskinula sporazum s HSU-om i umirovljeničkim udrugama. Međutim, HSU ostaje otvorena za dijalog do nastavka rada Hrvatskog sabora 15. rujna, do kada će se prikupiti mišljenja svih umirovljeničkih udruga o tome trebaju li zastupnici HSU-a ostati u parlamentarnoj većini«, izjavio je Vladimir Jordan, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Jordan je dodao da očekuje poziv premijera Ive Sanadera tijekom ljeta kako bi zajedno razmotrili postoje li još mogućnosti za nastavak dijaloga. Kao uvjet za to Jordan ističe nastavak razgovora o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se riješio problem novih umirovljenika. HSU, naime, traži izjednačavanje mirovina stečenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, čija je primjena počela u siječnju 1999., s mirovinama onih koji su taj status stekli na osnovi starih propisa. Nepovoljniji uvjeti za izračun »novih« mirovina doveli su do toga da su one 30 posto niže od prosječnih mirovina za koje su rješenja izdana prije 1999. godine.

Umirovljenici će tražiti i preispitivanje odluke o uvođenju administrativne pristojbe u zdravstvu, koja za sve osiguranike može iznositi do 30 kuna mjesečno. »Nedopustivo je da pristojba iznosi linearno 30 kuna za sve osiguranike, bez obzira na primanja. Tako će jednako biti opterećeni umirovljenici s minimalnom mirovinom od 1390 kuna, oni s najvišom graničnom mirovinom, višom od 6000, kao i zaposleni koji primaju po desetak tisuća kuna veće plaće«, kaže Jordan. [M. M.]