Večernji list: 21. 07. 2005.

SRBIJA Vlada platila predaju

Pola milijuna eura za odlazak generala u Haag

BEOGRAD - Vlada Srbije prvi je put javno priznala da haaškim osumnjičenicima plaća dobrovoljnu predaju. Tu informaciju na temelju Zakona o dostupnosti informacija od Ministarstva financija Srbije dobila je beogradska Udruga pravnika za ljudska prava, kojoj je potvrđeno da je policijski general Vladimir Lazarević dobio pola milijuna eura i "škodu octaviju" za odlazak u Haag.

Lazarević je, zajedno s Nebojšom Pavkovićem i ostalima, optužen za zločine na Kosovu nad Albancima. Njegovu predaju početkom ove godine vlasti su pozdravile kako "hrabar i domoljubni čin". Inače, nakon više dobrovoljnih predaja haaških optuženika početkom godine, pojavile su se tada nepotvrđene informacije da svaku predaju prate veće materijalne naknade za obitelji.

Takve pretpostavke postale su još brojnije nakon nekoliko slučajeva da su optuženici iz Republike Srpske odlučili u Den Haag otići iz Srbije. Prema pisanju medija, i najtraženiji haaški bjegunac Ratko Mladić, za kojega se pretpostavlja da se krije u Srbiji, traži novčanu nadoknadu za svoju predaju.

Mediji tvrde da je Mladić tijekom pregovora o predaji sa srbijanskim vlastima tražio oko dva milijuna eura. Tim novcem navodno želi zbrinuti svoju obitelj. (zb)