Vjesnik: 22. 07. 2005.

S popisa »skinuto« 500 imena

Na popisu za ratne zločine na dubrovačkom području nalaze se 42 imena

DUBROVNIK - U podgoričkim medijima, točnije dnevniku Dan, za koji se smatra da zastupa srpske interese u Crnoj Gori, objavljen je popis od 1993 imena državljana Srbije i Crne Gore, koje navodno hrvatsko Državno odvjetništvo tereti za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata. Popis je, piše Dan, u studenom prošle godine Hrvatska predala nadležnim pravosudnim tijelima Srbije i Crne Gore te tamošnjem Ministarstvu obrane, a s njega je dosad »skinuto« 500 imena za koja je utvrđeno da su optužbe protiv njih neosnovane.

Kako piše Dan, 830 civila, aktivnih i umirovljenih vojnih osoba je pod istragom, 586 ih je optuženo, a 577 ih je već osuđeno. Za zločine na dubrovačkom području na popisu se našlo osamdeset imena od kojih je 55 pod istragom, protiv dvadeset i dvojice postupak je privremeno obustavljen, a trojica su zbog ratnih zločina osuđena u odsutnosti.

No, uvidom u popis, zamijetili smo da se za zločine na dubrovačkom području nalazi 42 imena, i to: Miodarg Atanacković, Mišo Begić, Ekram Berbić, Jevrem Cokić, Darko Ćoić, Mijo Čelinković, Jovo Čoroč, Radomir Eremija, Zvonko Elbl, Boro Glirić, Zoran Gobčević, Ivo Gojanović, Mladen Govedarica, Marko Grandov, Sofronije Jerimić, Jezdimir Lakćević, Miodrag Jokić, Miroslav Juigić, Radovan Kukovac, Željko Lazić, Ivo Lučić, Špiro Lučić, Branko Ljubišić, Miodarg Nikolić, Vladimir Popara, Branimir Popovac, Đetko Prelo, Dušan Prelo, Novica Prvulović, Milan Radoš, Zoran Slavica, Milisav Sokovski, Željko Soldo, Vlado Spemo, Branko Stanković, Vlatko Stefanović, Miodarg Stojadinović, Pavle Strugar, Mićo Sudar, Novak Urošević, Dragan Vasiljević i Obrad Vicić.

Dosad na objavljivanje popisa osumnjičenih u Crnoj Gori nije bilo nikakvih reakcija, a prema pričama iz kuloara Dan je popis objavio kako bi upozorio sve one koji su na njemu da ne putuju izvan granica SCG-a.

Anton Hauswitschka