Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2005.

VLADIMIR ŠEKS O LIKVIDACIJAMA SRBA U OSIJEKU:

Ne moram se bojati haaških istražitelja

Točno je da pokretanje postupka radi utvrđivanja svih okolnosti i aktera vezanih za likvidacije u Osijeku koincidira s političkim srazom i obračunom koji je pokrenuo Branimir Glavaš, ali to nema nikakve uzročno-posljedične veze - kaže Vladimir Šeks

ZAGREB - Državno odvjetništvo u okviru zakonskog djelovanja obavlja svoj posao i nitko nije odgovoran dok se ne utvrdi sudskom presudom. Sve sumnje i sve možebitne zločine u likvidaciji u Osijeku treba istražiti. Ništa nije zastarjelo ali se ništa nije pokrenulo sada, kao što kaže osoba koja je u središtu zbivanja da je riječ o političkom procesu. To Državno odvjetništvo radi neovisno i samostalno. Niti predsjednik Vlade niti Predsjednik Republike nemaju veze s pokretanjem ovog postupka. Točno je da pokretanje postupka radi utvrđivanja svih okolnosti i aktera vezanih za likvidacije u Osijeku koincidira s političkim srazom i obračunom koji je pokrenuo Branimir Glavaš, ali to nema nikakve uzročno-posljedične veze. Ne radi se o montiranom i naručenom pokušaju političkog obračuna - kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u četvrtak okupljenim novinarima nakon prisege članova Državnog sudbenog vijeća.

Odgovarajući na pitanje novinara budući da je Haaški sud zainteresiran za slučaj likvidacija u Osijeku, strahuje li da će i sam biti osumnjičen po hijerarhijskoj odgovornosti, Šeks je kazao:

— Već sam odgovorio i ponovno ću precizirati. Hijerarhijska odgovornost je bila druge naravi u okviru Kriznog štaba istočne Hrvatske. Prema odluci o ustrojstvu tog kriznog štaba bila je izuzeta vojna subordinacija koja je bila u okviru MORH-a, MUP-a i regionalnog kriznog štaba istočne Hrvatske. Nitko nije odgovoran po zapovjednoj odgovornosti, niti predsjednik niti bilo koji član kriznog štaba za istočnu Hrvatsku — kazao je Šeks te dodao:

Nitko ne može biti odgovoran za ekscesne pojave ili zločine koji su počinjeni u to vrijeme. O tome nema nikakva razloga niti bojazni i ne moram se bojati haaških istražitelja niti bilo kojeg pravosudnog tijela — poručio je Šeks.

Na pitanje kako komentira izjave pojedinih svjedoka da je bio jedan od nalogodavaca u slučaju likvidacija u Osijeku, Šeks je kazao:

— Mene nitko ne tereti i nemojte mi postavljati takva pitanja. Uostalom, nema me se za što teretiti — kazao je Šeks.

Predsjednik regionalnog kriznog štaba, kojih je bilo desetak u Hrvatskoj, imao je vrlo jasne i precizne zadaće u okviru ustrojstva civilne vlasti koja je trebala supstituirati civilnu vlast na onom dijelu gdje nije funkcionirala. U slučaju istočne Hrvatske krizni štab za pet županija Slavonije i Baranje je također funkcionirao. Postojali su sekretarijati za narodnu obranu, policija sa svojim ustrojstvom i sve to izvan djelokruga kriznih stožera. MORH je bio izravno nadređen zapovjedniku Treće brigade Zbora narodne garde Martinu Špegelju. Ponavljam, sve linije subordinacije bile su potpuno odvojene — kategoričan je Šeks.

— Druga je stvar što je postojalo katastrofalno stanje gdje su različite skupine i pojedinci izvan svih kontrola i naredbi uzimale pravdu i način ratovanja u svoje ruke.

Jeste li o ovome što se događalo išta znali u to vrijeme, bilo je još jedno novinarsko pitanje?

— Ne - kategorično je kazao Šeks te dodao:

- Svi znate da su koncem 1991. godine počele kolati priče o likvidacijama. To je policija, iako je bila uključena u obranu, istraživala. Priče su izišle u javnost u studenom i prosincu 1991. godine - zaključio je Šeks.

A. MALENICA