Novi list: 22. 07. 2005.

DANAS SJEDNICA HRVATSKE VLADE – PREDVIĐA SE SPORIJI GOSPODARSKI RAST

Rast BDP-a sporiji, inflacija veća od planirane

U 2006. godini rast BDP-a trebao bi biti 4 posto, umjesto ranije planiranih 4,5 posto, a u 2007. BDP bi rastao po stopi od 4,1 posto, dok je prva projekcija bila 4,6 posto

ZAGREB – Vlada će na svojoj današnjoj sjednici najvjerojatnije raspravljati o fiskalnim projekcijama za sljedeće tri godine te o natječaju za konzultanta koji bi joj trebao pomoći u nastavku privatizacije Ine. Što se tiče fiskalnih projekcija, Vlada se, barem prema podatcima koje smo neslužbeno doznali, pomalo povukla na rezervne pozicije i sada predviđa ipak nešto sporiji rast nego što su to govorile njezine projekcije krajem prošle godine.

Tako će, otkrivaju naši izvori, u razdoblju od 2006. do 2008. godine rast BDP-a ipak biti nešto sporiji, a inflacija veća nego što je to Vlada planirala krajem prošle godine. U sljedećoj bi godini rast BDP-a trebao biti četiri posto, umjesto ranije planiranih 4,5 posto, a u 2007. godini BDP bi prema novim Vladinim projekcijama rastao po stopi od 4,1 posto, dok je za tu godinu prvotna projekcija bila 4,6 posto. U 2008. rast BDP-a bio bi 4,3 posto. Istovremeno bi se inflacija u 2006. godini trebala zadržati ispod tri posto, odnosno bila bi 2,9 posto, za razliku od ranijih planova, kad se predviđalo da će biti 2,3 posto, dok bi na kraju razdoblja u 2008. godini bila 2,5 posto.

Osim toga, prije desetak dana je najavljeno da bi Vlada do kraja mjeseca, možda već danas, trebala raspisati natječaj za odabir konzultanta za prodaju 15 posto dionica Ine na burzi. Time se otvara mogućnost i prodaje dodatnih deset posto MOL-u kroz izravne pregovore, na što Vladu obvezuje i ugovor s tom tvrtkom u kojem stoji da će joj, uz sadašnjih 25 posto dionica, ponuditi još deset posto ako netko na burzi kupi paket od deset posto dionica.

J. MARIĆ