Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2005.

Glavaš novinarku "Večernjeg lista" proglasio nepoželjnom

OSIJEK - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš unatoč najavi da se od srijede nalazi na godišnjem odmoru, u četvrtak je priopćenjem za javnost obznanio da novinarki Večernjeg lista iz Osijeka Maji Marić zabranjuje ("da nije dobrodošla") praćenje njegova rada te matičnoj redakciji ponudio mogućnost da ukoliko smatra važnim za taj sektor rada odredi nekog drugog novinara.

U objašnjenju takve odluke, koja, istina, nije niti presedan u političkom djelovanju Branimira Glavaša, on navodi neprofesionalan, pristran i uvredljiv način izvještavanja novinarke "Večernjaka" o posljednjim aktualnim događanjima o slučaju Glavaš. Nezadovoljan je, naime, činjenicom da je uz njegove izjave novinarka objavila i izjavu Vjenceslava Billa s kojim je on već ranije vodio sudski spor.

Na ovakav neprimjeren Glavašev zahtjev upućen Večernjem listu oštro se usprotivilo Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskog društva Osječko-baranjske županije koje prosvjeduje zbog zabrane rada novinarki i miješanja u uređivačku politiku medijske kuće.

"Ako zastupnik Glavaš ili bilo koji drugi političar uistinu smatra da je novinar učinio bilo kakav propust ima otvorenu mogućnost, kao i svaki drugi građanin ove zemlje, obratiti se novinarskom vijeću, Sudu časti HND-a ili u skladu sa zakonima tražiti ispravak netočno objavljenih informacija.

Svaki drugi pokušaj miješanja u rad novinara i uređivačku politiku medija smatramo nedopustivim pritiskom na novinare i kršenje medijskih sloboda u RH", stoji u priopćenju Županijskog vijeća HND-a kojega su podržali i ostali osječki novinari koji nisu članovi HND-a.

T. PRUSINA