Slobodna Dalmacija: 22. 07. 2005.

VESNA ŠKARE-OŽBOLT, MINISTRICA PRAVOSUĐA, O IZJAVI BIVŠEG ŽUPANA:

Ne sjećam se da sam razgovarala s Bognarom

ZAGREB - Ne sjećam se da sam o tome razgovarala sa Ladislavom Bognarom — izjavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u četvrtak na konferenciji za novinare odgovarajući na novinarsko pitanje može li potvrditi izjave bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara koji je izjavio da je osobno želio pokrenuti rasprave o ubojstvima civila u Osijeku ali da mu je ministrica kazala da to ne radi jer da će tako uništiti ugled grada Osijeka.

Potvrdila je da se Haaški sud odnosno haaško tužiteljstvo uključilo u slučaj ubojstva civila u Osijeku.

— Koje sve predmete Haaški sud ima kod sebe ne znam, no dvadesetak je predmeta koje tužiteljstvo misli prebaciti na domaće pravosuđe. O tome kada i kako se haaško tužiteljstvo uključilo u slučaj ubojstva civila u Osijeku trebate pitati u Državnom odvjetništvu — poručila je ministrica Škare-Ožbolt.

Bognar: Nisam je upoznao, ali je rekla da sramotim Osijek

OSIJEK - Bivši osječko-baranjski župan Ladislav Bognar tvrdi kako u vrijeme sukoba s Branimirom Glavašem o spoznajama koje je imao vezanim uz zločine počinjene u Osijeku tijekom 1991. godine nije upoznao današnju ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt već navodi kako se ona te 2003. godine, u vrijeme kada je obnašao funkciju župana, uključila u medijsku hajku protiv njega.

— Njezin je komentar bio da sramotim Osijek time što tražim da se procesuiraju ratni zločini počinjeni u tom gradu. To se može provjeriti u medijskim napisima iz 2003. godine.

Slično njoj su reagirali i drugi visokopozicionirani političari, samo što je Škare-Ožbolt danas ministrica pravosuđa i vjerojatno se toga ne želi prisjetiti - rekao nam je Ladislav Bognar u telefonskom razgovoru.

T. PRUSINA