Novi list: 23. 07. 2005.

Temeljiti Mladen Bajić

Boris PAVELIĆ

Da Haški sud ima što Bajić ima, bilo bi to dovoljno da za »slučaj Osijek« dosudi dvadeset godina – to je našem listu u srijedu kazao ugledni odvjetnik sa zavidnim iskustvom na Haškome sudu. Ali hrvatski je državni tužitelj daleko temeljitiji: nakon što je dobio iscrpan iskaz zaštićenoga svjedoka »insidera«, odlučio je ponoviti cijelu kriminalističku obradu »slučaja Osijek«, obavljenu dosad već nekoliko puta! Temeljito, nema što. Posrami se, Haški sude!

Bilo je ovako: ratni osječki tužitelj Krunislav Olujić ovih je dana u našim novinama izjavio da »postoji solidna osnova« za sankcioniranje ratnih likvidacija u Osijeku, jer je njegovo tužiteljstvo zaprimalo kaznene prijave i uredno vodilo sve slučajeve. Policija ih je također istraživala. Poslije trećesiječanjske promjene vlasti, poseban policijski tim iz Zagreba ponovio je kriminalističku obradu. Saslušali su i Radoslava Ratkovića koji je preživio likvidaciju. Iznio im je mnoge detalje, a proteklih je dana iznova svjedočio u nekoliko medija. SDP-ova saborska zastupnica Jadranka Reihl-Kir, supruga ubijenoga ratnog šefa osječke policije, cijeli je saborski mandat potrošila na prikupljanje dokaza o odgovornima za osječka ubojstva, i Bajić ima sva njezina saznanja. Naposljetku, uz još mnogo indicija, ovih je dana progovorio zaštićeni svjedok, koji tvrdi da je vidio tko naređuje ubojstva. Ali Bajiću to nije dovoljno – on drži da treba krenuti ispočetka. Što ti, Haški sude, znaš o temeljitosti!

Opet smo, dakle, na početku, u 1991. Pravni stručnjaci u Zagrebu smiju se Bajiću. »Ne da ima dovoljno saznanja za istragu, nego ih ima previše!«, tvrdi isti zagrebački odvjetnik. Ali Bajić je neće pokrenuti. Nije njegovo da radi, nego da ne radi. A sve dok su nam psi važniji od ljudi, tako će i ostati.