Novi list: 23. 07. 2005.

ISKAZ ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA NEDOVOLJAN – NIŠTA OD ISTRAGE PROTIV GLAVAŠA

»Slučaj Osijek« vraćen na početak

Zatražili smo policijsku obradu, »iznova i temeljito« te saznanja Haškog suda i tužiteljstva u SCG o 'slučaju Osijek', kazali su nam u Državnom odvjetništvu

ZAGREB – Slučaj osječkih likvidacija vraćen je na početak, »iznova i temeljito«, doznao je jučer naš list u Glavnome državnom odvjetništvu, gdje su istodobno demantirali neslužbenu informaciju da je u Osijeku ovih dana otvorena istraga protiv Branimira Glavaša i još dvije osobe.

»Traje kriminalistička obrada, iznova i temeljito. Zatražili smo istražne radnje od policije, kao i podatke od Haškoga suda i tužiteljstva u SCG«, kazao je naš izvor u Državnome odvjetništvu. To praktički znači da je svo istraživanje koje su policija i tužiteljstvo proteklih petnaest godina proveli o ubojstvima srpskih civila u Osijeku Državno odvjetništvo stavilo po strani te pokrenulo nove istražne radnje, koje, dakako, opet mogu trajati godinama.

Istodobno, jasno je da iskaz zaštićenoga svjedoka, koji je u proteklih petnaest dana dva puta iscrpno svjedočio pred glavnim državnim odvjetnikom i pred istražnim sucem Županijskoga suda u Zagrebu, ali i u medijima, tužitelji nisu smatrali dovoljnom osnovom za otvaranje istrage. Osim toga, Glavno državno odvjetništvo očito je procijenilo da ni dosadašnja saznanja o svim tim događajima – poput svjedočenja osobe koja je preživjela likvidaciju te iskazi članova obitelji ubijenih – nisu bila dovoljna da se otvori istraga. Zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Dragan Novosel nedavno je, podsjetimo, izjavio da to tijelo »neprestano« istražuje cijeli slučaj. Umjesto, dakle, da se slučaj pokrene naprijed nakon iskaza zaštićenog svjedoka, odlukom Glavnoga državnog odvjetništva vraćen je na sam početak, točno u vrijeme kada su se ubojstva dogodila.

Možda i u sklopu tih obnovljenih istražnih radnji, policija je jučer u Osijeku saslušala Josipa Fehira, oca zaštićenoga svjedoka Krunoslava.

– Na obavijesni razgovor pozvan je kao građanin, ne kao osumnjičenik. Bio je to kratak i korektan razgovor, ne duži od četrdesetak minuta. Fehira o ubojstvima iz 1991. nisu ispitivali, kao ni o Branimiru Glavašu. To me malo iznenadilo jer je ispalo kao neki razgovor uz kavu, kazao nam je jučer Fehirov odvjetnik Zdravko Dumančić. Po njegovim riječima, Fehir je odgovarao o tome kada je bio u Domovinskom ratu, a policiju je zanimao i njegov sin Krunoslav te otkud mu tvrdnja da je Krunoslav odgovoran za eksploziju u dvorištu osječke policije 2001.

– Odgovorio je da o tome ima neke poluinformacije i to je uglavnom sve, kazao nam je Dumančić, naglašavajući da je Fehir, koji boluje od hipertenzije, »potresen svim ovim događajima«. Jučer smo neslužbeno doznali i da je ravnatelj Protuobavještajne agencije Tomislav Karamarko proteklih dana hitno posjetio Osijek. Što je ondje radio, nismo uspjeli doznati.

Boris PAVELIĆ

Mesić: To je već trebalo biti završeno

Istraga mora ići dalje, a već je trebala biti završena, kazao je predsjednik Republike Stjepan Mesić kada su ga novinari jučer pitali o »slučaju Osijek«.

– Sad to treba dotjerati do kraja, prije svega da se ne optužuju oni koji nisu krivi, a da odgovaraju oni koji su to učinili, rekao je Mesić.

Prisjetio se da je 1991. i 1992. »bilo poruka iz Osijeka da se događaju nedopuštene stvari, pa čak i da pravni sustav Hrvatske prestaje na granici Osijeka, ali ja nisam mogao učiniti ništa«. Mesić nije za to da se sve vodi pred javnošću jer »nikad nisam za to da ljudi odgovaraju samo na nečije prozivke«.

– Ako se sve sada ne istraži, Hrvatska se ponovo kompromitira pred svijetom, jer to je dokaz da sustav ne funkcionira, kaže Mesić.

I. F.

Novinar Peratović prijavio prijetnje smrću

Novinar »Vjesnika« Željko Peratović prijavio je jučer prijetnje smrću Osmoj policijskoj postaji Trnje u Zagrebu. Objavljene su na web adresi www.libertyforum.org, a novinar ih je prijavio i zamjeniku glavnoga državnog odvjetnika Draganu Novoselu, Odboru za ljudska prava Sabora, uredu Vlade za ljudska prava kao i Ministarstvu pravosuđa. Peratoviću, koji je, uz ostalo, istraživao ubojstvo Milana Levara, a proteklih dana je pisao o »slučaju Osijek«, stigla je e-mail poruka s navedenom internet stranicom.