Vjesnik: 23. 07. 2005.

Angela Merkel strahuje za glasove na istoku

Odlukom njemačkog predsjednika Horsta Köhlera o raspuštanju Bundestaga, objavljenom u četvrtak navečer, uklonjena je najveća prepreka održavanju izvanrednih općih izbora koje je kancelar Gerhard Schröder najavio u svibnju.

Predsjednikova će se odluka, doduše, još naći pred Ustavnim sudom zbog tužbe jednog parlamentarnog zastupnika Zelenih koji vjeruje da je izrežirano glasovanje kojim je Bundestag izglasao nepovjerenje kancelaru protivno Ustavu i da su izbori nepotrebni. Iako većina analitičara smatra da će se suci složiti s Köhlerovom ocjenom da Ustav nije narušen, na konačnu potvrdu izbora čekat će se još tri tjedna, što znači da će biti raspisani samo mjesec dana prije održavanja.

Sam kancelar koji je u petak prekinuo godišnji odmor pozdravio je Köhlerovu odluku, baš kao i čelnici ostalih stranaka koji su odavno počeli predizobornu kampanju. »Sljedećih ću se tjedana svom snagom boriti za novi mandat kako bih nastavio s politikom reformi«, rekao je Schröder. No, upravo te reforme kojima je bezuspješno pokušao pokrenuti njemačko gospodarstvo i smanjiti rekordno visok broj nezaposlenih stajale su ga popularnosti: njegovi socijaldemokrati prema anketama zaostaju za oporbenim demokršćanima (CDU) oko 15 posto.

Unatoč toj prednosti, kancelarska kandidatkinja Angela Merkel ne može se opustiti: na istoku zemlje po popularnosti ju je pretekla Stranka ljevice, savez istočnonjemačkih reformiranih komunista i bivših socijaldemokrata. Iako su taj lijevi savez analitičari smatrali prijetnjom SPD-u jer se natječe za istu skupinu birača, Stranka ljevice, pokazuju ankete, zapravo se uspinje na račun CDU-a. Iako u pobjedu Angele Merkel vjeruje više od dvije trećine ispitanih Nijemaca, nastavak jačanja nove lijeve stranke mogao bi čak dovesti do mogućnosti »velike koalicije« između SPD-a i CDU-a, što bi za demokršćane koji su kampanju ušli kao sigurni pobjednici bio težak poraz.

Julijana Štrbić