Večernji list: 23. 07. 2005.

U prosvjedima na koje su pozvani američki Hrvati HDZ prepoznaje rukopis svoga bivšeg člana

Iza antihaaških prosvjeda stoji Pašalić?

Autor: Mladenka ŠARIĆ

"Prosvjede američkih Hrvata protiv Haaškog suda na 10. obljetnicu "Oluje" organizirao je Ivić Pašalić, koji je zbog toga nedavno boravio u SAD-u. No, na njegovu žalost, neće mu to uspjeti i prosvjeda neće biti jer hrvatski iseljenici ne prihvaćaju projekte koji su usmjereni protiv Hrvatske", odgovorio nam je visoki izvor u HDZ-u na pitanje znaju li u vladajućoj stranci tko je organizator antihaaških demonstracija koje bi se trebale održati u New Yorku, Washingtonu, Clevelandu, Chicagu, Los Angelesu, Torontu i Sydneyu. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček kaže tek da je tu riječ o propalim pokušajima dokazanih političkih gubitnika, koji rade na štetu nacionalnih interesa i ugleda Hrvatske.

Nešto prije dolaska Ive Sanadera u SAD, naime, u Americi je boravio i šef Hrvatskog bloka, ali do medija se nije probilo je li tamo bio privatno ili poslovno niti je li imao kontakte s organizacijama iseljenih Hrvata. Slučajno ili ne, nakon njegova boravka najavljeni su iseljenički prosvjedi protiv glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte i izjednačavanja generala Gotovine s Mladićem i Karadžićem. Pašalić, kojega smo jučer zatekli dok je kupovao na tržnici u Omišu, nasmijao se na sumnje koje mu se lijepe iz bivše stranke i rekao da su to gluposti i budalaštine. U Ameriku sam išao zbog privatnih obveza, a usput sam imao i nekoliko neformalnih političkih susreta kratko je odgovorio na pitanje što je radio u SAD-u i je li se sastajao s predstavnicima iseljeničkih organizacija.

U HDZ-u, međutim, u američkoj akciji prepoznaju "Pašalićev rukopis" i kažu da to nije njegov prvi udar te da je preko iseljenika i BiH pokušavao i dosad izazvati tenzije u stranci. Svjesni su da Pašaliću za politički povratak nedostaje jaka stranka te da će mu HDZ zbog toga biti zanimljiv. Svoje političke ambicije, naime, ne može realizirati s HB-om, koji se vrti na jednome postotku biračke potpore. No, Andrija Hebrang kaže da Pašalić ne može poljuljati HDZ te da bi njegov povratak bio moguć samo u slučaju strašnog poraza HDZ-a na parlamentarnim izborima koji bi izazvao val unutarnjeg nezadovoljstva. Hebrang to, međutim, ne drži realnim.