Slobodna Dalmacija: 23. 07. 2005.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O DOGAĐAJIMA U SLAVONIJI TIJEKOM DOMOVINSKOG RATA

MESIĆ: DRŽAVNI VRH JE 1991. ZNAO ZA OSIJEK

Bilo je poruka da se događaju nedozvoljene stvari, da pravni sustav Hrvatske prestaje na granici Osijeka. Ne znam je li Branimir Glavaš kriv za zločine ili netko drugi, to treba utvrditi istraga, rekao je Mesić

ZAGREB - Državni vrh je dobivao krajem 1991. i početkom 1992. godine neke poruke iz Osijeka da se tamo događaju nedozvoljene stvari, da pravni sustav Hrvatske prestaje na granici Osijeka. Ali, u onom mojem sukobljavanju s određenom politikom nisam mogao učiniti ništa — objasnio je predsjednik Stjepan Mesić pred novinarima tijekom svog obilaska manifestacije "Tisuću ždralova" u znak sjećanja na bacanje atomske bombe na Hirošimu.

Mesić podsjeća da je devedesetih godina prošlog stoljeća bilo pokušaja da se Branimira Glavaša ukloni iz Osijeka, angažiralo ga se u vojsci gdje je došao do čina aktivnoga generala, ali on se ponovno vratio u Osijek. "Je li on kriv za zločine ili netko drugi, treba utvrditi istraga. Nisam za to da se sve vodi pred očima javnosti, niti da odgovaraju ljudi na osnovu nečije prozivke, sve dok se ne utvrde činjenice", dodao je hrvatski Predsjednik i upozorio da će se Hrvatska kompromitirati pred svijetom ako ne riješi ove slučajeve.

— Sad treba to dotjerati do kraja. Nema nijednog hrvatskog interesa po kojem bi netko ubio bilo kojeg civila, bilo čije dijete, bilo kojeg ratnog zarobljenika — kazao je Mesić.

Predsjednik Republike komentirao je i dogovore premijera Ive Sanadera u SAD-u u vezi s kupnjom američkih ratnih zrakoplova F16. "U pitanju su samo razgovori i sasvim je jasno da ćemo prijeći na fantome, ali kada će se to dogoditi, pitanje je novca", rekao je Mesić, podsjetivši kako se o tome odavno govori, još od završetka rata. U skladištima, kaže on, stoje netaknuti zrakoplovi F16 koji još nisu bili u zraku, ali o njihovoj cijeni, o rokovima isporuke i drugim stvarima još nije bilo govora.

— Odluka o kupnji F16 nije konačna. Mi moramo ući u standarde NATO saveza. Ruski migovi su odlični avioni koji će kod nas biti još dosta dugo. Problem je što imaju veliku potrošnju goriva, a to znači puno novca za održavanje — veli Mesić.

Stanje u zrakoplovstvu za vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga nije zabrinjavajuće. Imajući na umu plaće pilota u civilnom zrakoplovstvu koje su mnogo više nego u ratnom zrakoplovstvu, Mesić zaključuje da je normalno da neki piloti odlaze. "Uvijek su piloti ratnog zrakoplovstva odlazili u civilno. Možda je 90 posto civilnih pilota došlo iz ratnog zrakoplovstva. Hrvatska daje koliko ima. Vjerojatno možemo još nešto učiniti s tim u vezi, ali to se mora riješiti u okvirima sustava", tvrdi Predsjednik.

Na manifestaciji "Tisuću ždralova" za Hirošimu, održanoj na Zrinjevcu u organizaciji Japansko-hrvatskog društva, predsjednik Mesić je izjavio: "U ratovima uvijek ginu oni koji se ne poznaju, a počinju ih oni koji se jako dobro poznaju."

T. KLAUŠKI

Vlada: Ne utječemo na rad Državnog odvjetništva

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske odbacuje neistine o bilo kakvim utjecanjima na kaznene postupke koje provodi Državno odvjetništvo, a koje su se proteklih dana mogle čuti od nekih nezavisnih zastupnika Hrvatskog sabora i pojedinaca na koje se takve istrage odnose, priopćeno je u petak iz Vlade.

Sve istražne radnje koje provodi Državno odvjetništvo kao neovisno pravosudno tijelo u isključivoj su nadležnosti te institucije, a Vlada Republike Hrvatske nikada se nije i neće upletati u rad bilo kojeg dijela pravosudnog sustava. Stoga Vlada Republike Hrvatske sve izjave o umiješanosti državnog vrha u rad pravosudnih institucija ocjenjuje tendencioznima i neistinitima i u cijelosti ih odbacuje, kažu u Vladi.

U priopćenju se ne navodi koji su to pojedinci Vladu optužili za umiješanost u rad Državnog odvjetništva.

U javnosti je nedavno objavljen iskaz tajnog svjedoka ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991., koji tvrdi da je usmene zapovijedi za te zločine izdavao Branimir Glavaš, nezavisni saborski zastupnik, koji je početkom 90-ih u Osijeku bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu. Glavaš je to ocijenio kao nastavak pokušaja da ga se kompromitira, režiran u državnom vrhu, u kojemu sudjeluje i Državno odvjetništvo.

Te je optužbe prvi odbacio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je u vrijeme navodnih zločina u Osijeku jedno vrijeme bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju.

Odšteta Crne Gore

Predsjednik Republike pozvao je sve koji su Hrvatskoj nanijeli štetu u prošlom ratu da naprave gestu poput Crne Gore koja će kompenzirati štetu za odvezena goveda iz Konavala, kao i za opremu s dubrovačkog aerodroma. Iako je crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio da njegova zemlja ne daje ratnu odštetu za Konavle, te da su građani Crne Gore ratovali u JNA u skladu s tadašnjim zakonima, Mesić ističe da se ne radi o naknadi ratne štete. "Hrvatska je podnijela tužbu za ratnu štetu i o tome će odlučiti sud. Ovo je jedan znak dobre volje koji puno znači, Crna Gora priznaje da je učinjena šteta."

’Ne idem na Alku’

Na kraju razgovora novinari su predsjednika Mesića pitali hoće li ići na ovogodišnju sinjsku Alku. Mesić se nasmijao i odgovorio: "Ovo je među nama? Odgovorit ću pod uvjetom da nikome ne kažete. Neću ići na Alku."