Vjesnik: 23. 07. 2005.

Pohotni u gradskom poglavarstvu

TIHOMIR PONOŠ

Ponašanje Milana Bandića u posljednja dva mjeseca da se objasniti kategorijama koje koristi astrofizika. Svibanjski izbori bili su za njega veliki prasak i nakon toga je počeo proces naglog širenja. Međutim, čini se da je Bandić malo prebrzo kolabirao u singularnost

Jednostavnim i uobičajenim sportskim rječnikom rečeno: od svibanjskih lokalnih izbora forma zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u stalnom je usponu. Trenutačno je u toliko dobroj formi da su se na nju osvrnuli pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik. Pravobraniteljica za djecu zasad je ovog ljeta okupirana formama nekih drugih ljudi.

Bandić se proslavio, prema navodima Novog lista, obrazloženjem svoje odluke o zatvaranju sjednica Gradskog poglavarstva. On ih je odlučio zatvoriti jer su »članovi Poglavarstva previše gledali novinarke što ih je dekoncentriralo«. U nezaustavljivom naletu zaključio je da će sjednice ponovo biti otvorene za javnost ako redakcije odluče umjesto novinarki slati novinare. Bandić je, možda i nehotice, izjavio da je izabrao, barem kada je riječ o njegovim suradnicima (za suradnice zasad ne znamo) vrlo nesposobne ljude. Naime, njih svaki, ali baš svaki, pogled na ženu toliko dekoncentrira da ne mogu obavljati svoj redovan posao. Običnim anatomskim rječnikom rečeno, poručio nam je da je izabrao (sam, svojom voljom) za suradnike one koji čini se ne misle samo glavom, a čija je mogućnost samokontrole ravna nuli. Sad, kad je već izabrao takve, ne bi bilo lijepo da on snosi posljedice svoje vlastite odluke. Bolje je da posljedice snosi javnost, građani, birači, novinarke, uredništva, a bude li Bandić još kojom zgodom u prilici sastavljati Gradsko poglavarstvo, pragmatičan kakav već jest, možda ga sastavi od eunuha.

Međutim, Bandić je, lako moguće sasvim nehotice, otvorio još jedan važan problem za funkcioniranje Gradskog poglavarstva i cijele gradske uprave. Što će, naime, biti sa ženama koje rade u gradskoj upravi u blizini članova Poglavarstva? Što će biti s tajnicama, stručnim suradnicama, čistačicama i ostalim osobljem ženskoga spola i roda bez kojega Poglavarstvo ne može funkcionirati? Kako će Bandić svoje pohotnike zaustaviti da ih gradskoupravni ženstveni kremen kameni njihove pohote već samim svojim fizičkim prisustvom ne dekoncentriraju i onemoguće njihov rad na dobrobit Zagrepčana i Zagrepčanki? Poslati ih sve na godišnji odmor nije moguće. Nije moguće ni svima dati otkaz i preko noći ih zamijeniti. Nije moguće ni da one sav svoj posao rade kod kuće. Naravno, postoji još jedna, istina samo teorijska mogućnost. Možda su pohotnici iz Poglavarstva selektivni pa se »pale« samo na novinarke dok su na žene zaposlene u Poglavarstvu potpuno ravnodušni.

Na žalost, za sve stanovnike i stanovnice grada Zagreba tu nije kraj problemima. Nije, naime, u pitanju način funkcioniranja »samo« članova Poglavarstva i to hoće li oni svoj posao obavljati na dobrobit Zagrepčana i Zagrepčanki. U pitanju je i sam gradonačelnik Milan Bandić koji je izjavio da »obožava žene više od ičega na svijetu«. Ako je to doista tako, ako nas gradonačelnik nije dezinformirao, bojim se da on uopće neće moći funkcionirati kao gradonačelnik jer bi ga prisustvo bilo koje žene u njegovoj blizini, shodno činjenici da ih obožava, moglo baciti u religijski trans.

U konačnici, netko bi, samo da je kojim slučajem zloban, još mogao i pomisliti da je Zagrebačko poglavarstvo sastavljeno od pohotnika predvođenih vjerskim fanatikom. Netko, isto tako zloban, zaključio bi da je, ako je tomu doista tako, Bandić postupio logično. Vjerski fanatici u pravilu se bore protiv pohotnika i pohotu smatraju velikim grijehom. Srećom, ja nisam zloban.

Na drugi problem izazvan formom u usponu ukazao je pučki pravobranitelj. On je, naime, zaključio da je Bandićev poziv direktorima gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje nedopustiv pritisak na njih, a da je odluka o davanju ovlasti Bandiću da bude jedini član Skupštine trgovačkih društava moralno i pravno upitna. Inače, a što i nije nevažno, zahtjev za stavljanjem mandata na raspolaganje nema nikakva pravnog utemeljenja, ali bi se lako moglo dogoditi da je utemeljen na političkoj sili.

Osim što je moralno i pravno upitna (preciznije rečeno skandalozna) netko zloban još bi pomislio i da odluka da Bandić bude jedini član Skupštine trgovačkih društava nije logična. Kakva je to skupština koja je sastavljena od jednog čovjeka? S kim takav čovjek skupštinari? Još bi netko mogao zaključiti da se Bandić skuplja sam sa sobom, a tada bi, ovom nezgodom netko doista zloban, mogao pomisliti da je Bandić podijeljena ličnost. U konačnici, netko bi pomislio da je Bandić u prvom slučaju rastjeravši novinarke postupio logično, a u drugom, skupivši samog sebe, nelogično.

Ponašanje Milana Bandića u posljednja dva mjeseca da se objasniti kategorijama koje inače koristi astrofizika. Svibanjski izbori bili su za njega veliki prasak i nakon toga je počeo proces naglog širenja. Međutim, čini se da je Bandić malo prebrzo kolabirao u singularnost. Sam je dovoljan da predstavlja množinu kakva bi trebala biti bilo kakva skupština, sam traži da njemu samome direktori gradskih poduzeća stave mandat na raspolaganje, sam je odlučio zatvoriti sjednice Gradskog poglavarstva za javnost, sam je odlučio da novinarke ne mogu izvještavati sa tih sjednica, sam je odlučio tko će biti članovi Poglavarstva, a čini se da bi samoodlučivao i o uređivanju novina i o tome tko što treba raditi u novinama. Jedino je, čini se, zaboravio da se nije sam izabrao.