Večernji list: 25. 07. 2005.

BESPRAVNA GRADNJA Ministrica okoliša najavila za kraj kolovoza početak rušenja na Viru gdje bespravno grade i hrvatski političari

Milinović zida bez dozvole

Autor: FRANE ŠARIĆ

Zdravko Tomac, Anto Đapić, Pavao Miljavac i Darko Milinović najpoznatiji su hrvatski političari koji imaju kuće na otoku Viru, simobolu divlje gradnje u Hrvata. Na taj će otok već krajem kolovoza i početkom rujna krenuti u akciju rušenja bageri Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja.

To je u prekjučerašnjem intervjuu potvrdila i ministrica Marina Matulović Dropulić iz čijeg je ministarstva odaslano na stotine rješenja o rušenju divlje gradnje na otoku gdje je više od 90 posto od oko 10.000 objekata izgrađeno na divlje i bez dozvole.

Političari bez dozvole

Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević jučer nam je rekla da o tome tko ima građevinsku dozvolu treba pitati ured državne uprave, no potvrdila je da i ona zna za medijske napise da spomenuti političari vjerojatno nemaju građevinske dozvole. Darka Milinovića, potpredsjednika Sabora, prozvali su jučer naši čitatelji s Vira požalivši nam se da se iz kuće Darka Milinovića i oko nje stalno čuje buka miješalice, brusilice, motorne pile i fleks pile za poločice, te da im ta buka usred turističke sezone ometa godišnji odmor. Tamo smo zatekli miješalicu i pijesak, te svježe postavljene kamene ploča na terasi, no veće gradilište na kući kao i same radnike jučer ipak nismo zatekli.

Darko Milinović nam je rekao telefonski da je riječ samo o čišćenju i uređivanju okućnice, te opovrgnuo da se tamo nalazi betonska miješalica zamolivši nas da ga ne provociramo. Na upit ima li građevinsku dozvolu za kuću na Viru i je li i on bespravno gradio rekao nam je da kuća na Viru nije njegova nego njegova oca. Drago Milinović nam je pak rekao da ne upotrebljava miješalicu, a da je motornu pilu koristio nedavno nakon nevremena kada se bojao da će mu se bor srušiti na kuću. No, priznaje da nema građevinsku dozvolu za kuću.

Počeo sam graditi prije tri godine bez građevinske dozvole, ali sam je zatražio i nakon avionskog snimka očekujem legalizaciju. Ne vjerujem da će bageri krenuti na moju kuću jer bi prije nje onda trebali početi rušiti sve bespravne gradnje od virskog mosta rekao nam je Drago Milinović, otac potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Epidemija na otoku

Posljednjih nekoliko tjedana deseci Virana završavaju na zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice zbog problema s povraćanjem, proljevima i temperaturom. Podsjetimo, Vir uopće nema kanalizacije i vodovoda, pa se sadržaj vode iz bušotina na Viru miješa sa sadržajem iz susjednih crnih jama, što nakon korištenja takve vode rezultira zarazom. Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, tvrdi da Zadarska županija ne želi u cijelosti sufinancirati magistralni vodovod do Vira, a Hrvatske vode da još nisu izdale dozvolu za gradnju kanalizacije zato što je na Viru na vlasti SDP.