Vjesnik: 25. 07. 2005.

Sanader očekuje Stoiberovu podršku

Sa zanimanjem se očekuje kakav stav ima Edmund Stoiber, izvjesni budući njemački ministar vanjskih poslova, u odnosu na proširenje EU-a i Hrvatsku

BAYREUTH (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će boraviti u Bayreuthu, gdje će nazočiti otvorenju Festivala Richarda Wagnera i susresti se s visokim gostima koji će također doći na otvorenje. Predviđen je susret s Edmundom Stoiberom, predsjednikom vlade Bavarske, koji bi u slučaju pobjede Demokršćanske unije bio najizgledniji ministar vanjskih poslova Njemačke.

Ivo Sanader susrest će se i s njemačkim predsjednikom Horstom Köhlerom i predsjednikom Portugalske Republike Jorgeom Sampaiom.

Bavarska, na čijem je čelu Stoiber, davala je i dosad snažnu i otvorenu podršku Hrvatskoj na njezinu putu u Europu. Može se čak reći otvoreniju i izravniju nego socijaldemokratska vlada Gerharda Schrödera. Stoiber je i dosad izjavljivao da je Hrvatska stabilna srednjoeuropska država, sa stabilnim gospodarstvom i da je njezino mjestu u EU. Za razliku od Turske, za koju Stoiber misli da treba pričekati za prijam, Hrvatska treba što prije ući u Uniju.

Međutim, Stoiber je i u posljednjim istupima govorio o krizi unutar Unije i mišljenjima da bi za privremeno trebalo zaustaviti proces proširenja, pa se s posebnim interesom očekuje što će reći premijeru Sanaderu za vrijeme njegova kratkog boravka u Bayreuthu, vezano za buduću podršku Bavarske, ali i Njemačke Hrvatskoj.

Demokršćanska unija CDU/CSU smatra da se Europska unija mora gospodarski više stabilizirati kako bi bila spremna za prijam novih članica, pa je tako potekao i prijedlog da se zamrznu pregovori s Bugarskom i Rumunjskom. Zato se i sa zanimanjem očekuje što će Stoiber reći Sanaderu, kakav će biti stav prema Hrvatskoj, ako najesen demokršćani preuzmu vlast u Njemačkoj. Edmund Stoiber tvrdi da je EU u vrlo ozbiljnoj krizi a da je politika proširenja jedan od razloga za to. Ipak, bavarski se lider nada da će kriza uskoro biti riješena, što će otvoriti put i za nove članice. Međutim i Stoiber se prilikom posljednjeg posjeta Zagrebu, u lipnju ove godine, zauzeo za to da Hrvatska što prije riješi posljednji preostali slučaj u suradnji s Haagom kako ne bi bilo prepreka za početak pregovora. Bavarska i Hrvatska inače i gospodarski odlično surađuju, trgovinska razmjena iznosi više od pola milijarde eura i udvostručila se posljednjih godina. U planu su mnogi projekti, od prometne infrastrukture do ekologije.

Jurica Körbler