Vjesnik: 25. 07. 2005.

Bajić: Tražio sam da se odgodi objava teksta

Nije mi bila namjera intervenirati u sadržaj teksta i uređivačku politiku, kaže Bajić

ZAGREB - »Državni odvjetnik Mladen Bajić pokušao je intervenirati da bi se priča osječkog zaštićenog svjedoka protiv Branimira Glavaša odgodila dan, dva. Intervenirao je i kod urednika, no odgovorili smo da mi radimo svoj posao, a on svoj«. Rekao je to u nedjelju Drago Hedl, novinar Feral Tribuna, gostujući u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u dva«.

To je u nedjelju Vjesniku potvrdio i sam Bajić. »Točno je da sam tražio da se tekst za koji nisam znao kako će izgledati objavi dan, dva kasnije. Učinio sam to isključivo radi zaštite svjedoka«, objasnio je Bajić. Svjedok je živio u Osijeku, nije još ušao u proceduru zaštite i državni je odvjetnik, kaže, morao reagirati bojeći se ponavljanja slučaja Levar. No, kako su u Feralu to odbili, Bajić je uspio ubrzati proceduru zaštite svjedoka. Nije mu, kaže, bila namjera intervenirati u sadržaj teksta i uređivačku politiku.

Međutim, za Hedla je sporno i to što Bajić ni nakon njegovih napisa i cijele lavine koja se pokrenula nije proveo širu istragu niti potražio dodatne iskaze svjedoka koji znaju odgovor na mnoga pitanja.

Ulogu Vladimira Šeksa, koji je te sporne 1991. godine u vrijeme nestanka osječkih civila Srba bio nadređen Glavašu, a nalazio se samo kat iznad njegova ureda, Hedl ovako vidi: »Šeks nije imao operativne stvari u rukama, on je bio samo mjesec i pol u Osijeku, i to u kolovozu. Najveći dio ubojstava dogodio se u listopadu, studenom i prosincu "91. te početkom "92.«. Hedl ipak smatra da je predsjednik Sabora mogao znati za sve te događaje. Tek će istraga pokazati u kom se smjeru priča raspliće, zaključuje Hedl ističući kako dosadašnji tijek istrage već pokazuje da pravosuđe nije samostalno i da osluškuje bilo politike. Državno odvjetništvo tvrdi da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage, no Hedl tome suprotstavlja mišljenje pravnika. Ni Račanova koalicijska vlast nije imala političke volje riješiti ovaj problem, smatra Hedl dodajući da će istraga pokazati koliko volje za to ima Sanaderova vlast. Odbacio je teze o politički montiranom procesu protiv Glavaša zbog izlaska iz HDZ-a, iznoseći kao argument iskaze svjedoka koji su se pokazali točnima. Pitanje je tko će htjeti svjedočiti. Na mnoge su svjedoke, prema Hedlovim riječima, već napravljeni pritisci, pa su se iz Osijeka udaljili.

[Miroslava Rožanković]