Večernji list: 26. 07. 2005.

DRAGO HEDL

Glavašu nije lako jer mu iz ormara ispadaju leševi

“Bez obzira na stanje u kojem se nalazi, Branimir Glavaš ipak bi morao pokazati bar trunku inventivnosti. Ako prelistate novine samo unatrag godinu dana, vidjet ćete koliko je ljudi nazvao duševnim bolesnicima, luđacima i osobama pomračena uma.

U psihijatriji se to zove projekcija, obrambeni mehanizam u kojem se vlastito stanje pripisuje drugima. Kad je o Glavašu riječ, u njega to poprima zastrašujuće razmjere.

Iako su Glavaševu dijagnozu, objavljujući njegov psihijatrijski karton, prije nekog vremena otkrile jedne novine, njegovo stanje može ustanoviti i laik. Dovoljno je vidjeti ga na televiziji. Glavaš sada priče o ratnim zločinima u Osijeku pokušava prebaciti na razinu nekakvog osobnog sukoba. Ja s Glavašem nisam ni u kakvom sukobu, no on je u sukobu s činjenicama koje sam o njegovu djelovanju otkrio i koje i dalje otkrivam. Tako će se uskoro vidjeti tko je kome pacijent, a tko je kome bio zapovjednik.

Znam da Glavašu nije lako jer koji god ormar otvori, iz njega ispadaju leševi. Vjerujem da je to frustrirajuće i da se s time teško nositi. Mogu ga razumjeti, no na žalost, ne mogu mu pomoći.”

Drago Hedl, novinar Feral Tribunea