Vjesnik: 26. 07. 2005.

Merkel protiv Turske u EU

Merkel misli da je europsko »ne« ustavu dijelom i posljedica toga što Europljani ne znaju dokle će se širiti EU i kakva ih budućnost čeka

NÜRNBERG (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Njemačku od jeseni čekaju velike promjene, a Angela Merkel, kandidatkinja demokršćanske Unije CDU/CSU najvjerojatnije će biti novi njemački kancelar. Iako predizborna bitka još nije počela svim sredstvima, Njemačka živi u znaku promjena koje se očekuju i koje će se sigurno dugoročno odraziti na život njenih građana. Gerhard Schröder se ne predaje, ali njegova popularnost slabi iz dana u dan. Vodeći socijaldemokrate, Schröder je već ionako do sada zabilježio sve rekorde u padu popularnosti u povijesti ove stranke.

Zasjedne li Angela Merkel u kancelarsku fotelju, doći će i do velikih promjena na vanjskopolitičkom planu. Najavila je kako neće podržati prijem Turske u Europsku uniju, već će se zalagati za privilegirano partnerstvo s njom. I na planu proširenja moglo bi doći do promjena, jer Angela Merkel misli da je europsko »ne« ustavu jednim dijelom i posljedica toga što Europljani ne znaju do koje će se mjere širiti EU i kakva ih budućnost čeka.

To je potpuno suprotno od onoga za što se do sada zauzimao Schröder koji je inzistirao da se ne zakoči sadašnji proces proširenja, prvenstveno za prijem Rumunjske i Bugarske. No, dosadašnji njemački kancelar je tražio da započnu na vrijeme i pregovori s Turskom. »Pregovori EU i jedne nefundamentalističke islamske zemlje jako su važni za njenu budućnost«, obrazlagao je svoj stav Schröder.

Nijemci, od kojih se i dalje očekuje da budu lokomotiva Europske unije, pomalo su i sami zbunjeni. Teška ekonomska situacija pokazuje da od obećanja kako će zajednička Europa donijeti svima procvat zasad nema ništa, a boje se i novih eksperimenata, među kojima bi prijem Turske u EU sigurno bio jedan od neizvjesnijih. Duh Europe budućnosti sve više slabi u Njemačkoj, a toga je bio svjestan posljednjih mjeseci i sam Schröder. Od nekoć najaktivnije članice EU, Njemačka je sada postala promatrač, bez novih inicijativa i ideja.

Dođe li do promjene vlasti u Njemačkoj to će imati utjecaja i na strukture EU, pogotovo što bi uskoro moglo doći i do promjene vlasti u još jednoj značajnoj europskoj državi, Italiji. Stav njemačkih konzervativaca sve je bliži sadašnjem francuskom stavu, ali bi u slučaju pobjede Prodija moglo ipak doći do protuteže u Italiji koja će fleksibilnije gledati na buduću Europu. S druge strane, lideri demokršćanske Unije Angela Merkel i Edmund Stoiber smatraju da su i Europa i Njemačka umorni od eksperimenata koji nisu donijeli ništa dobro i da je vrijeme konsolidacije nužno.

Schröder više ne može naći pristaše za svoju viziju Europe ni u vlastitim redovima, jer i mnogi socijaldemokrati misle da još nije trenutak za početak pregovora s Turskom i da se i Njemačka treba više okrenuti unutarnjoj konsolidaciji, a tek onda europskoj budućnosti.

Jurica Körbler