Vjesnik: 26. 07. 2005.

Vladimir Faber načelnik PU osječko-baranjske

ZAGREB - Od djelatnika Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a i Odjela kriminalističke policije u PU zagrebačkoj osnovan je tim kriminalističkih stručnjaka koji bi osječkim policajcima trebali pomoći u istrazi vezanoj uz ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je od Ravnateljstva policije 21. srpnja zatražilo da provjeri utemeljenost iskaza zaštićenog svjedoka koji je dao pred istražnim sucem Županijskog suda. Zaštićeni je svjedok, naime, prije pet dana navodno istaknuo da je očevidac likvidacije te da su ta ubojstva počinjena po nalogu Branimira Glavaša.

Uz provjeru prikupljenih podataka ispitat će se sve osobe koje bi mogle imati bilo kakva saznanja o tim događajima.

Odlukom ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, dosadašnji pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Vladimir Faber imenovan je u ponedjeljak za novog načelnika PU osječko-baranjske.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun je istaknuo da se Ravnateljstvo policije na takvu kadrovsku promjenu odlučilo kako bi spriječilo mogućnost bilo kakvog političkog pritiska, te kako bi se osigurala potpuna neovisnost rada policijski djelatnika PU osječko-baranjske, a vezano uz utvrđivanje činjenica vezanih uz ratna događanja i ratna stradavanja na području Osijeka.

U Osijeku je u ponedjeljak održana i konferencija za novinare osječkog Gradskog društva Crvenog križa. Ravnatelj Marko Đukić izvijestio je da su 1991. i 1992. u svojoj službi traženja imali ukupno 2384 predmeta vezanih uz nestale osobe, od kojih je tridesetak bilo s područja Osijeka. »Radili smo u okviru svojih mogućnosti i stoga ne želimo da se uz našu djelatnost vežu bilo kakve negativnosti«, kazao je Đukić reagiravši na napise u medijima koji Crveni križ spominju u negativnom kontekstu.

Konkretno, riječ je o izjavama Marije Lovrić iz Osijeka, čijeg su supruga Branka Lovrića, 26. studenoga 1991. tri nepoznate osobe odvele na »informativni razgovor« s kojega se više nikada nije vratio. Ona, naime, tvrdi kako je nestanak svog supruga policiji i Crvenom križu prijavila 28. studenoga 1991., i to u pratnji jedne svjedokinje. Međutim, policija u svojim potvrdama navodi kako je nestanak prijavila 24. prosinca 1991., a Crveni križ, pak, u svojim potvrdama navodi 15. siječnja 1992. Na upit novinara kako je došlo do proturječnosti u datumima, Đukić je kazao: »Nemam objašnjenje za to. Prema podacima iz administracije Crvenog križa, prva dojava o nestanku zaprimljena je 15. siječnja 1992.«

No, ustvrdio je da u kontekstu medijskih napisa u kojima se najčešće spominje Glavaš, ne može zaključiti da je to organizirala i provodila određena institucija«.

[Mladen Bokulić / Maja Sajler]