Vjesnik: 26. 07. 2005.

Zastupnicima do kraja godine novi uredi

U zgradi površine oko 2500 četvornih metara bit će 43 ureda u kojima bi se smjestilo 70 zastupnika

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskoga sabora 22. prosinca napunit će polovicu mandata i tako steći pravo da jednog dana koriste zastupničku mirovinu, no kao »božićni poklon« očekuje ih i rješenje za nedostatak radnog prostora. Potkraj godine, naime, trebalo bi početi useljenje u palaču Bedeković u Demetrovoj 15 čime bi napokon svaki zastupnik dobio svoj ured.

Zgrada je površine oko 2500 četvornih metara i u njoj će biti 43 ureda u kojima bi se smjestilo 70 zastupnika. Uredi će biti u prizemlju, na prvom i drugom katu, te u potkrovlju. Također, predviđene su jedna velika i tri male dvorane, kafić i drugi prateći sadržaji. Trenutno u zgradi traju građevinski radovi koji, prema planu, završavaju u rujnu nakon kojih slijedi opremanje prostora. Iako se najavljivalo useljenje u proljeće 2005., radovi na adaptaciji stare zgrade odužili su se više od predviđenog, a jedan od većih problema koji je trebalo sanirati bila je vlaga.

Početak radova najavio je još u ljeto 2003. tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, no oni su usporeni nakon smjene vlasti, a bilo je potrebno riješiti i imovinsko-pravne probleme. Zgradu je još 2001. Vlada kao vlasnik dodijelila Saboru na korištenje, no trebalo je naći zamjenski prostor za nekoliko stanara i Hrvatski državni arhiv koji se također koristio dijelom zgrade.

Dosad je u preuređenje palače Bedeković utrošeno 11,3 milijuna kuna, zahvaljujući kojima će biti riješen jedan od gorućih zastupničkih problema. Naime, u zgradama na Markovu trgu i u Opatičkoj ulici svoje urede trenutačno imaju samo predsjednik i potpredsjednici Sabora, predsjednici i potpredsjednici 25 saborskih radnih tijela, voditelji četiriju izaslanstava u parlamentarnim skupštinama, te nezavisni zastupnici s obzirom na to da nemaju svoj klub. Od ukupno 152 zastupnika, njih više od 80 stoga je primorano pripremati se za sjednice i pisati govore u prostorijama svojih stranačkih klubova, u saborskim salonima, u kafiću ili kod kuće, a nemaju ni odgovarajući prostor za primanje građana.

Kad palača Bedeković bude spremna za useljenje, dio zastupnika dobit će urede i u sadašnjim saborskim prostorima. Kao i u Demetrovoj, uglavnom će u jednom uredu biti po dva ili tri zastupnika, kao što je sada slučaj s potpredsjednicima saborskih radnih tijela.

Marijan Lipovac