Večernji list: 26. 07. 2005.

REAKCIJE Jadranka Reihl Kir odbacuje Glavaševe optužbe da je kapitalizirala smrt supruga

Grozne laži čovjeka dovedenog pred zid

– Optužbe Branimira Glavaša na moj račun grozne su laži! To je izjava čovjeka koji je osumnjičen za ratne zločine i doveden pred zid. No, kakvim se god klevetama služio, neće me spriječiti u borbi za istinu – rekla nam je Jadranka Reihl Kir koja se već 14 godina bori za rasvjetljavanje ubojstva svog supruga Josipa, načelnika osječke policije.

Reagirajući na tvrdnje J. Reihl Kir u emisiji “Nedjeljom u dva” Glavaš je rekao da kapitalizira smrt supruga s kojim, kazao je, nije bila u dobrim odnosima godinu dana prije ubojstva. Glavaš je čak ustvrdio da je J. Reihl Kir tad već živjela izvanbračno s drugim čovjekom.

– To su laži. Samo osoba koja je imala idealan brak i divnog supruga, kao što sam ja imala, može izdržati sve ove godine dokazujući da je samo pošteno radio svoj posao.

O tome da se moj muž bojao kako će se zbog načina na koji je radio naći u opasnosti govori i to što je tjedan dana prije smrti zaštitio dijete i mene dajući nam 24-satnu stražu – kaže Jadranka Reihl Kir, koja dodaje da je laž da je na suprugu zaradila saborsku mirovinu, a potom tužila državu za naknadu štete.

– Nemam saborsku nego obiteljsku mirovinu, a naknadu štete sam tražila tek nakon niza neustavnih odluka na temelju kojih je Antun Gudelj, ubojica mog muža, oslobođen krivnje i pušten na slobodu. Riječ je o odlukama županijskog i Vrhovnog suda, nakon čega su troškovi A. Gudelja pali na državni proračun.

No, da mogu birati, radije bih imala muža nego novac – kaže J. Reihl Kir. Odgovarajući na Glavaševe insinuacije, Reihl Kir se prisjetila kako je Glavaš nekoliko godina nakon ubojstva njezina supruga pokušao s njom stupiti u kontakt, ali kad mu je poručila da i ona ima određenih spoznaja i da imaju o čemu razgovarati više se nije javio.

– Moj ulazak u politiku tražili su oni koji su se ubojstvom moga muža koristili u predizborne svrhe, a kad su došli na vlast maksimalno su to opstruirali – kaže J. Reihl Kir, dodajući da ima još podataka o ubojstvu supruga koje je dostavila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. (Ml. Š.)