Slobodna Dalmacija: 26. 07. 2005.

U PROCESU ANTI JELAVIĆU PRED SUDOM BiH

Za svjedoke pozvani i generali Ćosić i Galić

SARAJEVO - Svjedočenjem Tomislava Dukića, bivšeg direktora građevinskog poduzeća "Grateks" iz Gruda, nastavljen je sudski proces u predmetu koji se vodi protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića na Sudu BiH pod optužbom za zloporabu položaja u Hercegovačkoj banci i Ministarstvu obrane Federacije BiH.

Kako je riječ o dijelu procesa koji pripada obrani, Jelavićev branitelj Dragan Barbarić je i preko ovog svjedoka nastojao pobiti navode iz optužnice prema kojima nisu postojali dužničko-vjerovnički odnosi između HVO-a i drugih pravnih subjekata te da su evidentirana potraživanja bila fiktivna. Dukić je već peti svjedok iz čijeg se iskaza moglo zaključiti kako je postojao dužničko-vjerovnički odnos između HVO-a i njegove tvrtke "Grateks", te da nije riječ ni o kakvim fiktivnim potraživanjima.

Dukić je u svojem iskazu imeđu ostalog istaknuo kako je on još 1974. godine posjedovao građevinske strojeve uvezene iz SAD-a kojima je radio na izgradnji autoceste Beograd—Niš. Što se pak tiče radova iz područja niskogradnje, Dukić je kazao da ne postoji pedalj hercegovačkog krša koji nisu prokrčili njegovi strojevi, od Kupresa do Čapljine.

— Svi poslovi koje smo dogovorili ne samo s HVO-om, tvrtka "Grateks" je uredno naplatila, pa tako i za polaganje svjetlovodnog kabela od Tomislav Grada sve do općine Livno — istaknuo je Dukić. On je također naglasio kako je od još 1995. godine imao ugovor s Hrvatskom Republikom Herceg Bosnom za većinu radova koji se tiču područja niskogradnje.

Tijekom rasprave sudsko vijeće je više vremena utrošilo raspravljajući s obranom o izvođenju budućih svjedoka koji su državljani Republike Hrvatske. Budući da je obrana prilikom podneska svoga popisa svjedoka navela i imena poput generala HV-a Krešimira Ćosića, aktualnog predsjednika saborskog Odbora za suradnju s NATO-a te generala Miljenka Galića, bivšeg šefa financija u MORH-u i pomoćnika ministra obrane, njihov status svjedoka podliježe potpuno drukčijoj zakonskoj proceduri od one koja se provodi u BiH. U tom kontekstu obrana je istaknula da ona ne posjeduje instrumente za njihovo dovođenje pred sudsko vijeće.

— Svjedoci su potvrdili da žele svjedočiti pred ovim sudom. Kako je riječ o osobama koje su i danas visoko rangirane u političkom vrhu Republike Hrvatske, oni ne mogu svjedočiti bez suglasnosti Hrvatskog sabora i Vlade - kazao je odvjetnik Barbarić.

Predsjednik sudskog vijeća Malcolm Simmons je kazao da je sud već uspostavio određene konatakte na ministarskoj razini dvije države kako bi se odluka oko njihova svjedočenja ubrzala. Odvjetnik Barbarić je također izvijestio sudsko vijeće da namjerava uvesti još jedan dokaz o čemu tužiteljstvo nije vodilo računa. Riječ je o Jelavićevu imenovanju u Predsjedništvo BiH u listopadu 1998. godine.

Z. TULIĆ