Vjesnik: 27. 07. 2005.

Devet istražitelja raspliće osječki slučaj

Haaški odvjetnik Goran Mikuličić kaže da bi uz ovakav dokazni materijal kojim raspolaže Državno odvjetništvo postupak na Haaškom sudu bio »dječja igra«

Kako neslužbeno iz izvora bliskih istrazi doznaje Vjesnik, Ravnateljstvo policije iz Zagreba u Osijek nije uputilo pet, nego devet istražitelja koji će se isključivo baviti događajima s kraja 1991. i početka 1992. godine. Oni bi, neoptrećeni lokalnim prilikama, trebali temeljito provjeriti sve podatke i ispitati osobe za koje se pretpostavlja da bi mogle imati saznanja o tim događanjima

Krunoslava Fehira, koji posljednjih dana javno istupa u svim medijima, Državno odvjetništvo još smatra zaštićenim svjedokom, iako je njegov identitet poznat cijeloj javnosti. Kako doznajemo, malo je vjerojatno da će nadležna tijela riskirati da mu oduzmu taj status, jer bi tako Fehirov život mogao biti doveden u pitanje.

Inzistiranje njegova oca Josipa Fehira na tvrdnjama da mu je sin otet i odvezen u Zagreb, Vjesnikovi izvori drže neutemeljenim, tim više što je sam Krunoslav Fehir u svom iskazu rekao da nije želio davati izjavu u Osijeku, ne želeći tako ugroziti sigurnost sebe i svoje obitelji.

U slučaju da se pokaže da je Fehirov iskaz vjerodostojan, sasvim je sigurno da će Odvjetništvo i policija poduzeti korake prema osumnjičenima, u čemu bi im trebali pomoći i materijali koji se očekuju iz Haaga, ali i iz suda za ratne zločine u Beogradu.

Svjedok pod zaštitom Krunoslav Fehir izjavio je da je prema zapovijedi Branimira Glavaša osobno pucao u Čedomira Vučkovića u Osijeku 1991., a da ima saznanja i o likvidacijama još nekih osoba koje se spominju u osječkom slučaju. U to vrijeme Fehir je bio maloljetan, a sada je zamolio obitelji ubijenih za oprost jer želi da se napokon dozna istina o tim događajima. Tim se priznanjem Fehir izložio kaznenom progonu, ali upućeni kažu da se možda nagodio s pravosuđem za blaže kažnjavanje u zamjenu za terećenje eventualnih naredbodavaca.

U cijelu priču uključen je i Haaški sud, od kojeg Državno odvjetništvo nastoji pribaviti podatke o tom slučaju. Cjelokupna korespondencija s Haaškim sudom zbiva se putem Ministarstva pravosuđa, a iz Haaga Državnom odvjetništvu još ništa nije stiglo.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je da je u Haag upućen u osječki slučaj, a očekuje se da bi taj predmet mogao biti prepušten hrvatskom pravosuđu.

Trenutačno sve ostaje u Bajićevim rukama i o umješnosti Državnog odvjetništva ovisi daljnji rasplet, jer Vlada tvrdi da ni na koji način ne utječe na njegov rad. Bajića, međutim, zbog inertnosti prozivaju obitelji ubijenih, najžešće Jadranka Reihl-Kir, čiji je suprug Josip, šef osječke policije, ubijen, za što ona godinama bez rezultata prstom upire u Glavaša.

Haaški odvjetnik Goran Mikuličić kaže da bi uz ovakav dokazni materijal kojim raspolaže Državno odvjetništvo postupak na Haaškom sudu bio »dječja igra«. No, kaže Mikuličić, za to nije krivo naše državno odvjetništvo, nego rigidne zakonske odredbe o prikupljanju i verificiranju dokaznog materijala. Primjerice, na Haaškom sudu vjerodostojan dokaz su i novinski napisi o nekom događaju, što je u nas nezamislivo. Haag nije opterećen formalnostima, nego mu je ključan sadržaj dokaznog materijala, ali to je neprihvatljivo u kontinentalnom pravu kakvo je i naše, kaže Mikuličić.

Kako bilo, Bajić je iznimno oprezan jer bi blamaža Državnog odvjetništva u ovom slučaju imala dalekosežne posljedice.

Biljana Bašić, Branka Valentić