Slobodna Dalmacija: 27. 07. 2005.

CERD: Zločine su poticali Šeks, Granić, Gregurić...

SPLIT - Pokretanje istrage o ubojstvima osječkih Srba tek danas, u vrijeme obračuna HDZ-a s njegovim bivšim pripadnicima koji su mu postali smetnjom, iako se za njih znalo još prije 10 godina, nedvojbeno pokazuje da je procesuiranje ratnih zločina pitanje političke, a ne kazneno-pravne naravi. Zaključuje to splitski Centar za razvoj demokracije (CERD), navodeći kako takvo pranje ruku ne može HDZ pa ni Vladimira Šeksa, Franju Gregurića, Matu Granića, Dragu Krpinu, Adalberta Rebića i ostale odgovorne amnestirati od krivnje za zločine za koje su znali i koje su svojim (ne)postupanjima i retorikom generirali i poticali.

CERD-u nije namjera braniti Branimira Glavaša, nego upozoriti da se istraga o već ranije prijavljenim zločinima ne provodi. Pet godina CERD upozorava Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku na zločine u Mažibradama, pored Kistanja, informacijama o identitetu počinitelja, mjestu i vremenu zločina, svjedocima, kao i zločinima počinjenim u šibenskom zatvoru Kuline kroz koji je prošlo oko 1000 srpskih civila i pripadnika JNA.

Istina je da zločini ne zastarijevaju, ali to ne opravdava pokretanje postupaka tek na pritisak međunarodne zajednice ili kad to odgovara politikantskom vodećem establišmentu. Jer što vrijeme više odmiče, to je veća nesigurnost svjedoka i žrtava u prepoznavanju identiteta počinitelja, sudu je teže utvrditi krivnju, što je možda nova taktika stare politike da zločini ostanu zataškani, a zločinci "ugledni nacionalni heroji ili uspješni poslovni ljudi".

Tako od 1560 procesuiranih Hrvata nitko nije završio u zatvoru, a ako su kojim slučajem i osuđeni, onda ih svojim pomilovanjem amnestira sam predsjednik države, zaključuje CERD u priopćenju za javnost.

B. GRGUREVIĆ