Vjesnik: 27. 07. 2005.

Mogući novi svjedoci

Državno odvjetništvo ne oteže s istragom zločina koji su se dogodili u Osijeku krajem 1991., rekao je za Vjesnik glavni državni odvjetnik Milan Bajić

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u utorak je izjavio za Vjesnik da Državno odvjetništvo nipošto ne oteže s istragom zločina koji su se dogodili u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992. nad civilima srpske nacionalnosti, te je potvrdio da će tužiteljstvo uskoro stupiti u kontakt s drugim očevicima zločina.

Na upit je li Odvjetništvo preuzelo haašku dokumentaciju o tom slučaju, državni odvjetnik je rekao da još nije, »ali smo je zatražili«. Također je potvrdio da je svjedočenje jednog svjedoka dovoljno za pokretanje kaznenog postupka protiv odgovornih.

Vjesnik je u utorak kontaktirao i s haaškim tužiteljstvom te na pitanje je li Državno odvjetništvo od haaškog tužiteljstva zatražilo dokumentaciju u vezi s osječkim slučajem glasnogovornica tužiteljstva Florance Hartmann nije mogla odgovoriti, s obrazloženjem da tužiteljstvo takve informacije u pravilu ne daje.

Svjedok pod zaštitom Krunoslav Fehir izjavio je za medije da je prema zapovijedi Branimira Glavaša osobno pucao u Čedomira Vučkovića u Osijeku 1991., a da ima saznanja i o likvidacijama još nekih osoba koje se spominju u osječkom slučaju. Tako je nakon Fehirovih medijskih istupa priča o ratnim događanjima u Osijeku ušla u novu fazu.

Krunoslav Fehir, također doznajemo, još se smatra zaštićenim svjedokom, iako je njegov identitet poznat javnosti. Kako u kratkom razgovoru za Vjesnik tvrdi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, Državno odvjetništvo nipošto ne oteže s istragom zločina koji su se dogodili u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992. godine.

»Kriminalistička obrada se dosad provodila kontinuirano, provjeravani su svi mogući izvori saznanja, i u nekoliko navrata uz PU osječko-baranjsku se uključivalo i Ravnateljstvo policije«, kaže Bajić za Vjesnik.

•Je li vam se nakon javnog poziva svima koji imaju spoznaja ili su očevici zločina u Osijeku itko javio?

Očekujem da mi se ljudi jave i ima naznaka da ćemo uskoro stupiti u kontakt s drugim očevicima.

•To znači da su na pomolu novi svjedoci?

Ima takvih naznaka.

Demantira li postavljanje novoga načelnika i slanje istražitelja iz Zagreba u Osijek tvrdnje da •Državno odvjetništvo stvari vraća na početak?

Apsolutno. Iz priopćenja MUP-a je jasno da se nastavlja s provođenjem izvida u vezi s događajima u Osijeku, dakako, po nalogu Državnog odvjetništva.

Je li Državno odvjetništvo preuzelo haašku dokumentaciju o ovom slučaju?

Još nije, ali smo je zatražili.

•Zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir posljednjih dana javno istupa. Hoće li policija provjeriti i njegov iskaz?

Policija će u Osijeku provjeriti sve što je u vezi s istragom o osječkim događajima, kao i utemeljenost iskaza svjedoka.

•Je li svjedočenje jednog svjedoka dovoljno za pokretanje kaznenog postupka protiv odgovornih?

Dovoljno je, Zakon nigdje ne kaže koliko svjedoka treba biti, nego samo koliko vjerodostojni trebaju biti njihovi iskazi.

•Je li u rasvjetljavanju osječkih događaja bilo ikakva pritiska na Hrvatsku sa Zapada?

Nije, nema nikakva pritiska.

[Branka Valentić]