Vjesnik: 27. 07. 2005.

Nema čekanja za Hrvatsku

BAYREUTH (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Hoće li skorašnji izbori u Njemačkoj, a onda i u Italiji, »pomoći« Hrvatskoj u približavanju Europi?

Odgovor je teško dati unaprijed, s obzirom na to da nije zahvalno ni prognozirati rezultate izbora u te dvije velike europske države, ali ako u Njemačkoj pobijede demokršćani - što je sad izgledno, a u Italiji ljevica s Romanom Prodijem na čelu, činjenica je da se ništa bitno neće dogoditi ni u odnosu Njemačke i Italije prema Europskoj uniji.

Možda u Njemačkoj ipak postoji mala iznimka. Naime, i Angela Merkel i Edmund Stoiber, dvije jake osobe koalicije, zastupaju mišljenje da se Unija treba prvo konsolidirati nakon šokova koje je proživjela posljednju godinu i da tek tada treba razmišljati o daljnjem proširenju.

Ali, za našu utjehu - što je hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu rečeno i prilikom susreta u Bayreuthu - to se ne odnosi na Hrvatsku. Lideri njemačkih demokršćana se slažu da Unija treba dovršiti započeti posao s Rumunjskom i Bugarskom, te početi pregovore s Hrvatskom, kojoj je, smatraju, mjesto u EU.

Turska treba »na čekanje«, a to bi se moglo dogoditi i sa zemljama zapadnog Balkana.

Takvi stavovi koji zasad dolaze iz njemačke oporbe, a izgledne buduće vlasti, vrlo su slični francuskim, što bi vodilo do usuglašavanja dviju moćnih država EU, koje su uvijek bile i »lokomotiva« ujedinjene Europe. Hrvatska će diplomacija morati u sljedećem razdoblju ostvariti i kontakte s Francuzima, jer je važno da se i od njih, kao što su to učinili Merkel i Stoiber, dobije podrška za nastavak hrvatskog puta prema EU.

Dosadašnja njemačka vlast u odnosu na Hrvatsku često je imala određeni otklon, jer je Berlin očito ocijenio da je Njemačka mnogo učinila na priznanju Hrvatske i da sada nije vrijeme da daje potpuno otvorenu podršku dok postoje prepreke na koje upozoravaju i druge članice EU-a. Schröder i Fischer nisu bili u prvim redovima onih koji su izravno podržavali Hrvatsku, pa se realno može očekivati da će Hrvatska, ako dođe do promjene vlasti u Njemačkoj, imati snažniju podršku te velike europske države i važne članice EU-a.

Italija, bilo da je riječ o Silviju Berlusconiju ili Romanu Prodiju, neće mnogo mijenjati odnos prema Hrvatskoj. Naši susjedi će na kraju sigurno biti u krugu zemalja koje će se založiti za početak pregovora, jer je Italiji stalo da Hrvatska uđe u EU što prije.

Hrvatsku čeka, kada je riječ o vanjskoj politici, iznimno dinamična jesen i finiš borbe za početak pregovora. Kako sada stoje stvari, već tada će se znati rezultati njemačkih izbora, a za Hrvatsku to bi trebao biti dodatan vjetar u leđa za otvaranje pregovora Bruxellesa sa Zagrebom.

Jurica Körbler