Glas Istre: 27. 07. 2005.

JE LI ODLAZAK GLAVNE UREDNICE VJESNIKA ANDREE LATINOVIĆ UVERTIRA ZA PRIVATIZACIJU LISTA

S najavom privatizacije Vjesnikom se proširio strah od otkaza

Novinarski kuloari već bruje da bi privatizacija mogla početi već ove jeseni, a kao potencijalni kupac spominje se i austrijska Styria

PULA - Iako je za vrijeme njenog mandata tiraža udvostručena, a list doživio kompletan redizajn, glavna urednica Vjesnika Andrea Latinović odlazi s te funkcije, i to na osobni zahtjev, kao što su to jučer objavili svi mediji u zemlji, a naslijedit će je Darko Đuretek. Jučer nam je potvrdila da je sama podnijela zahtjev za razrješenje. Podsjećamo, Latinović je funkciju glavne urednice preuzela u svibnju prošle godine kada je s te funkcije otišao Krešimir Fijačko. Izjavu novog glavnog urednika jučer nismo uspjeli dobiti. Zanimljivo je da je prije četiri mjeseca u Vjesnik došao iz Večernjeg lista, i to na inicijativu dosadašnje glavne urednice.

Osim što je bila jedina žena glavna urednica u 65-godišnjoj povijesti Vjesnika, u cijeloj je priči zanimljivije to što je Latinović uspjela za vrijeme svog mandata konačno dignuti na noge ovog kroničnog gubitaša u vlasništvu države, točnije Fonda za privatizaciju.

Iako se već čitav niz godina priča o privatizaciji Vjesnika, Vlada još nije otpočela taj proces. S druge strane, novinarski kuloari već bruje da bi privatizacija mogla početi već ove jeseni, a kao potencijalni kupac spominje se i austrijska Styria, vlasnik Večernjeg lista. Također, s najavom privatizacije među novinarima Vjesnika proširio se i glas o mogućim otkazima koji bi tada uslijedili. Bez obzira ide li se u privatizaciju ili ne, ipak čudi vijest da Latinović, nakon što je povećala prodaju i u ožujku list kompletno redizajnirala, sada odlazi s čelne pozicije. Je li njen odlazak svojevrsna uvertira, odnosno priprema terena za predstojeću privatizaciju Vjesnika?

- Svoj sam posao korektno, pošteno i časno radila, što pokazuju i rezultati koje smo postigli u prodaji, glasio je odgovor bivše glavne urednice nakon što smo je upitali za razloge njenog odlaska. »Želim zahvaliti Upravi koja mi je dala povjerenje i svim suradnicima jer smo uspjeli napraviti najrelevantniji politički dnevni list u zemlji«, poručila je Latinović. Međutim, konkretan odgovor na pitanje zašto je podnijela zahtjev za razrješenje nismo dobili.

- Drugu fazu reorganizacije Vjesnika vodit će novi glavni urednik kojemu želim puno sreće, istaknula je bivša glavna urednica. Na pitanje što će sada raditi te ostaje li uopće u Vjesniku Latinović jučer nije mogla konkretno odgovoriti. »Ne znam, ostanak u Vjesniku ovisit će o tome što će mi ponuditi novi glavni urednik«, odgovorila je.

N. I.