Slobodna Dalmacija: 27. 07. 2005.

Političari u Viru divlje gradnje

Sandi VIDULIĆ

Načelnik Vira Kristijan Kapović najavio je da će općina i mještani na mostu zaustaviti bagere Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, čiji dolazak je za rujan najavila ministrica Marina Matulović-Dropulić. Vir je u svojem Prostornom planu predvidio da se 95 posto od 10.000 bespravnih objekata legalizira. Ministrica nije precizirala koliko će rušenje biti temeljito, no očito je da će deveti mjesec biti vruć za Vir, ali i Rogoznicu, gdje su također poručili "no pasaran" za bagere koje im šalje Ministarstvo.

Pored već znanih bespravnih gradnji Ante Đapića, Zdravka Tomca i Pavla Miljavca, mediji su doznali i za bespravni objekt potpredsjednika Sabora Darka Milinovića. Milinović smatra da je njegova kuća sigurna od rušenja "jer bi prije nje onda trebali početi rušiti sve bespravne gradnje od virskog mosta".

Milinovićev otac izjavljuje da "nakon avionske snimke" očekuje legalizaciju. Neko vrijeme se već šuška u javnosti da bi se mogla dogoditi opća legalizacija bespravne gradnje, po uzoru na 1968., kad je u građevinsko područje ušlo sve što je obuhvaćeno snimkama iz aviona. U ministarstvu opovrgavaju da rade na novom zakonu o legalizaciji koji bi ovo omogućio. Dapače, ministrica je izjavila da je legalizacija bespravne gradnje kakvu je na izborima Zagrepčanima obećao Milan Bandić, a koja podsjeća na rješenje iz 68., protuzakonita.

Za uspostavu pravne države više je nego porazno da se potpredsjednik Sabora nada da mu bespravnjak neće rušiti jer je zaštićen okolnim konglomeratom bespravne gradnje. Još je nakaradnije da istaknuti političari vodećih hrvatskih stranaka na crno grade objekte u području opasnom za zdravlje, gdje se sadržaji crnih jama miješaju s ilegalno izgrađenim bunarima iz kojih se crpi voda.

Vir u kojem svako ljeto caruju virusi, zbog čega je prebukiran zadarski Odjel za zarazne bolesti, simbolično je ogledalo hrvatskog političkog mraka. Kako će Hrvatsku civilizirati političari koji su bespravnim gradnjama lijepi otok Vir pretvorili u zaraznu kaljužu? Bespravni graditelj i sadašnji gradonačelnik Osijeka Anto Đapić smatra kako bi Vir da se malo uredi bio hrvatski Monte Carlo. Možda po pravaškoj modi uz crnu košulju ide i crna jama?

Kako bilo, iluzorno je očekivati da će u novim rušenjima na Viru stradati objekti krupnih riba. Cijenu pravne države platit će sitnije ribe što svojim objektima "štite" političare koji su se ugnijezdili u središtu divlje gradnje. Kao što su u ratovima vojnici tijelima štitili kraljeve i plemstvo, u ratu ministarstva s bespravnim graditeljima na Viru objekti plebsa zaštitit će prostorne grijehe naše političke "kreme".