Vjesnik: 28. 07. 2005.

Škare-Ožbolt: Očekujem brzi rasplet

Cijeli ovaj događaj, pa i neki drugi, trebaju se do kraja rasvijetliti, bez pompe, ekskluzivnih informacija koje svaki dan zasipaju medije i prejudiciranja bilo čije krivnje

ZAGREB - »Pravna država u potpunosti funkcionira, bez obzira na to o kojem je slučaju riječ. Cijeli ovaj događaj, pa i neki drugi, trebaju se do kraja rasvijetliti, bez pompe, ekskluzivnih informacija koje svaki dan zasipaju medije i prejudiciranja bilo čije krivnje«, rekla je u srijedu Vjesniku ministrica pravosuđa komentirajući tijek istrage o ubojstvima osječkih civila srpske nacionalnosti 1991. i 1992.

Kako je istaknula, očekuje da će Državno odvjetništvo temeljito provesti istragu te da će tek nakon provedene istrage o tome obavijesti javnost, »jer ovo što se događa, da se stalno nešto iz istrage seli u javnost, je loše«. Ministrica je naglasila i kako očekuje brzi rasplet situacije te da će se slučaj iz medijske faze vratiti u fazu istrage.

»Niti ćemo govoriti o tome s kim smo razgovarali, niti ćemo govoriti što smo doznali. To nije zatvaranje policije pred javnošću, ali sljedeće naše obraćanje medijima bit će tek kada posao odradimo do kraja. Sigurno ćemo obavijestiti javnost kad završimo ovaj posao«, kazao je Vjesniku Vladimir Faber, novi načelnik PU osječko-baranjske. Komentirajući izjavu haaškog odvjetnika Gorana Mikuličića, koji je izjavio da bi dokazni materijal kojim raspolaže Državno odvjetništvo u »slučaju Osijek« bio sasvim dovoljan za kazneni progon te da bi postupak u Haagu bio »dječja igra«, odvjetnik Krešimir Krsnik je rekao: »Kaznene prijave na temelju novinskih članaka su čista glupost«.

Ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt u kratkom razgovoru smo pitali hoće li se na osječkom slučaju vezanom za ubojstva i nestanak civila 1991. i 1992. pokazati da pravna država funkcionira.

- Pravna država u potpunosti funkcionira, bez obzira na to o kojem je slučaju riječ. Cijeli ovaj događaj, pa i neki drugi, trebaju se do kraja rasvijetliti, bez pompe, ekskluzivnih informacija koje svaki dan zasipaju medije i prejudiciranja bilo čije krivnje. Očekujem da Državno odvjetništvo temeljito provede istragu, kao što mora provesti svaku istragu, bez obzira na to o kojem je nedjelu riječ, te da se nakon provedene istrage o tome obavijesti javnost. Jer ovo što se događa da se stalno nešto iz istrage seli u javnost, je loše.

•Zakon o zaštiti svjedoka je dobar, međutim u njegovoj primjeni očito ima propusta, što pokazuje slučaj zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira.

- Program zaštite svjedoka sada je prvi put počeo funkcionirati. Očito se javljaju neki nedostaci koje će trebati otkloniti. Međutim, taj program iznimno je važan dio našeg kaznenog sustava i efikasnosti otkrivanja djela i on mora zaživjeti.

•Najavljuje se da će se kroz izmjene kaznenog zakonodavstva mijenjati nešto i u sustavu istrage jer je ovaj neefikasan.

- Na temelju istraživanja koje se provodi o efikasnosti postojećeg sustava istrage, vidjet ćemo što ćemo napraviti kako bi se dostigli standardi otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela koje imaju druge europske zemlje.

•Haaške istrage vode se na sasvim drukčiji način nego u nas. Hoće li se ta haaška iskustva koristiti i u Hrvatskoj?

- Apsolutno da, jer neki elementi istrage iz anglosaksonskog sustava koji se u Haagu primjenjuju polako prodiru i kod nas. Uvele su ih i druge europske zemlje, upravo zato da istragu učine efikasnom, brzom i kvalitetnom.

•Hoće li osječki slučaj biti test za hrvatsko pravosuđe ili smatrate da je to jedan u nizu slučajeva koje treba procesuirati naše pravosuđe?

- Ovo je jedan u nizu slučajeva na kojem se mora - kao i u svim drugim slučajevima, prije, sada i ubuduće - pokazati djelovanje pravne države.

•Očekujete li brzi rasplet?

- Da. No, očekujem i to da se ovaj slučaj iz medijske faze vrati u fazu istrage.

Biljana Bašić