Večernji list: 28. 07. 2005.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski danas nagovara trećeg svjedoka na iskaz glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Teško do svjedoka o Glavašu

Autor: IVANA DRAGANIĆ, MAJA MARIĆ

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski danas bi trebao nagovoriti trećeg navodnog svjedoka na razgovor s Državnim odvjetništvom o egzekuciji srpskih civila u ratnom Osijeku, nakon što je jedan odustao, a Krunoslav Fehir se kompromitirao javnim istupima. Kada je, neizravno, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dao naslutiti da Krunoslav Fehir nije njegov jedini adut u rukavu, u Osijeku se počelo nagađati tko bi mogao biti famozni "treći čovjek". U kuloarima se spominju dva imena.

Ništa u četiri godine

Prvi je Andrija Getoš, umirovljeni general SIS-a, koji je nedavno politički okrenuo glavu od Glavaša. S njim smo jučer neuspješno pokušali kontaktirati, a nismo ga pronašli ni na kućnoj adresi. Drugi je Zdenko Farkaš, jedan od Glavaševih prvoboraca, koji je o slučajevima nestajanja i ubojstvima Srba tijekom 91. i 92. godine u Osijeku progovorio prije nešto više od tri godine. Naime, kaže da je iscrpan iskaz tada dao djelatnicima PU osječko-baranjske.

Ne bih htio ništa govoriti za javnost, sve sam već rekao osječkoj policiji, a prošle su gotovo četiri godine i ništa nije poduzeto. Izblamiran sam dovoljno u posljednjih mjesec dana bilo je sve što nam je Z. Farkaš jučer htio reći i nije želio komentirati izjavu zaštićenog svjedoka Fehira, čijeg je oca Josipa poznavao, ali ne, kako kaže, i "maloga". Dodao nam je samo da njegovo iscrpno svjedočanstvo imaju u policiji, no da mu se dosad iz Državnog odvjetništva nitko nije javio.

Obaviješten Tuđman

O događajima u ratnom Osijeku i mogućim svjedocima sigurno mnogo zna i Milan Šalinović s obzirom na to da je nakon ubojstva Josipa Reihl-Kira, do listopada 92. godine, bio načelnik PU osječke.

Već sam 11 i više godina izvan svega, a svoje sam, uostalom, davno rekao. Sve što se u sporno vrijeme događalo u Osijeku s policijske je strane bilo uredno zabilježeno i procesuirano, a kolege i ja čak i šikanirani jer smo nastojali profesionalno raditi svoj posao. O svemu su bili obaviješteni i Tuđman i Šušak, no očito do sada nije bilo političke volje da se ti slučajevi do kraja rasvijetle kazao je Šalinović i odbio kalkulirati o imenima eventualnih novih svjedoka. Kaže da ga nisu kontaktirali iz Državnog odvjetništva.

U priču o još jednom svjedoku sumnja Krunoslav Ižaković, nekadašnji načelnik osječkog Ureda za obranu, te jedan od i danas bliskih Glavaševih suradnika.

Stvara se psihoza u kojoj se netko pokušava optužiti za nešto, što zapravo treba riješiti pravosuđe. Ta priča se provlaći već pusti niz godina. Znam da su neki slučajevi još tada riješeni kazao je Ižaković.

HHO Žarko Puhovski ima podatke o 32 nestala osječka civila

Puhovski svjedoke šalje Bajiću

Hrvatskom Helsinškom odboru u zadnjih šest tjedana javila su se tri potencijalna svjedoka nestanaka osječkih civila 91., a jedan od njih bio je i Krunoslav Fehir, kazao nam je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski. Upravo je HHO uputio Fehira da se javi glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Drugi je čovjek u međuvremenu samoinicijativno prekinuo kontakt s HHO-om, zbog čega je zaključeno da je odustao od nauma da svjedoči, dok je čovjek s kojim će Puhovski danas razgovarati posljednji od onih koji su s HHO-om stupili u kontakt.

U HHO-u, inače, imaju podatke o 32 nestala osječka civila, među kojima su dvije trećine Srbi, a trećina su uglavnom Hrvati. Iako ne može tvrditi da je to točno, Puhovski smatra da bi među ostacima neidentificiranih tijela koja su nedavno dopremljena u Hrvatsku nakon ekshumacije na novosadskom Novom groblju, s objašnjenjem da se radi o Hrvatima ubijenim u mitrovičkom logoru, dio mogla biti i tijela ubijenih Osječana koja su plutala Dravom i Dunavom. (Ml. Š.)

Mučenja u garažama

Dvije od nekoliko garaža, u dvorišnom dijelu današnje zgrade županijske uprave u kojoj se nalazio Sekretarijat za narodnu obranu, tijekom 91. i 92. služile su kao improvizirani zatvor, u koji su se na ispitivanje dovodili srpski civili. Ispitivanja su obavljana uz primjenu brutalne fizičke sile, ispričao je Krunoslav Fehir, koji tvrdi da je bio sudionikom "istrage" Dorđa Petrovića i Čedomira Vučkovića.

Deseci civila dovođeni su u garaže gdje su premlaćivani i tjerani na ispijanje kiseline iz akumulatora što su se tamo nalazili. A kada su "istražitelji" obavili svoj posao, prebijene i polumrtve ljude odvozili su u hladnjačama prema Dravi gdje su bili likvidirani, kaže svjedok Fehir. (I. D.)